Adolescence

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Adolescent)
Adolescenti v Oslu (Norsko)

Adolescence (z lat. adolescens, dospívající, mladý), také dorostové období či dospívání je vývojové období mladého člověka mezi pubertou (pohlavním dozráváním) a ranou dospělostí, zpravidla od 11–13 do 21 let věku.[1] Dospívání charakterizuje napětí mezi prakticky plnou fyzickou a sexuální dospělostí, kdežto sociálně-psychologicky se mladý člověk teprve chystá do světa.

V psychologii[editovat | editovat zdroj]

Psychologicky adolescenci charakterizuje postupné konsolidování duševního života (proti krizím a labilitě puberty), krystalizace postojů a názorů a zejména rozumově psychické zrání. Dochází k rozvinutí sebevědomí, sebejistoty, samostatnosti a v neposlední řadě k integraci osobnosti. Jedinec dosahuje již téměř vrcholu rozumových schopností, úroveň inteligence tohoto období se v dalším životě překračuje jen výjimečně.

Adolescence je však také období krizí, například statisticky častějších pokusů o sebevraždu nebo vyšší náklonnosti ke zneužívání drog. Také z prvních sexuálních zkušeností vznikají často psychická traumata.

V sociologii[editovat | editovat zdroj]

Adolescenti

Ze sociologického hlediska je adolescence období oddělování od orientační (primární) rodiny, zapojování do společnosti a jejích institucí, přejímání dospělých rolí, hledání a vymezování vlastního společenského postavení. Protože jde zároveň o náročné období rozvíjení genitální sexuality, přimlouvá se například psycholog Erik Erikson za jakési společenské hájení adolescentů, jejichž výstřelky se mají posuzovat shovívavěji.[2] Podobné rozlišení se vyskytuje i v právu.

Teenager[editovat | editovat zdroj]

Teenager je anglické označení pro mladého člověka (adolescenta), často ještě v období dospívání (pubertě). Do češtiny se někdy nepřesně překládá jako náctiletý. Anglické slovo teenager ale vychází ze zakončení „-teen“ u číslovek 13–19, kdežto české slovo náctiletý by mělo podle stejného principu zahrnovat lidi od 11 do 19 let věku a v tomto významu jej čeština používala ještě před převzetím slova „teenager“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jandourek, Sociologický slovník. Heslo Adolescence. Str. 13.
  2. Jandourek, Sociologický slovník. Heslo Adolescence, str. 13–14.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • J. Jandourek, Sociologický slovník. Praha 2001. Heslo Adolescence, str. 13n.
  • P. Macek, Adolescence: psychologické a sociální charakteristiky dospívajících. Praha : Portál, 1999. 207 s. ISBN 80-7178-348-X

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]