Adhémar (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adhémar
Poloha
AdresaMontélimar, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00116988
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Brána hradu
Opevnění

Château des Adhémar je hrad stojící na pahorku ve středu francouzského města Montélimar v departementu Drôme. Zámek je dnes centrum současného umění.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jeho původ sahá do 11. století, kdy zde nechal zbudovat své sídlo hrabě z Toulouse, vévoda z Narbonne. Do dnešní doby z něj zbylo velmi málo.

V polovině 12. století se stal majetkem rodiny Adhémara de Monteil, lorda z Rochemaure, pozdějšího lorda z Grignanu. Palác, který byl v té době postaven, se zachoval dodnes.

Ve 14. století jej získal papež a papežským hradem zůstal až do roku 1447, kdy se Montélimar stal opět součástí francouzského království. Byl místem mnoha válečných konfliktů, zvláště během náboženských válek a utrpěl značné škody. Byl přestavěn na citadelu a v mírových časech opět na pohodlné sídlo. V 15. století byl používán jako vězení.

V polovině 16. století jej Louis Adhémar přestavěl v renesančním stylu. Během Francouzské revoluce byl hrad částečně zbořen.

V letech 17911926 se stal opět vězením.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Hrad je považován za jeden z posledních příkladů románské hradní architektury. Má zpevněné hradby, hlásku, palác a kapli, kombinující sociální, rodinný, politický a náboženský život v jednom. Pouze Narbonská věž stojí mimo první hradby, několik metrů na sever. Z původních obytných budov z 12. století se zachovaly pouze zbytky. Jsou zde tři rozlehlé místnosti. Velkolepá výzdoba je soustředěna na galerii v prvním patře.

Donjon má tři patra. Strohá architektura, se silnými zdmi, připomíná návštěvníkům středověký původ hradu.

Hrad je na seznamu historických památek francouzského ministerstva kultury od roku 1889. Hrad byl rekonstruován díky paní Fontaine, která ho vlastní od roku 1912. Je otevřen veřejnosti a stále tu probíhá archeologický průzkum.

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Château des Adhémar na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]