Adam Gontier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adam Gontier
Základní informace
Rodné jménoAdam Wade Gontier
Narození25. května 1978 (45 let)
Peterborough, Ontario
KanadaKanada Kanada
ŽánryAlternativní rock, hard rock, pop rock
Povolánízpěvák, textař, kytarista
Nástrojezpěv, kytara
Hlasový oborbaryton
Aktivní roky1992–současnost
VydavatelJive Records
Příbuzná témataSaint Asonia, Three Days Grace, Groundswell
Významný nástroj
Gibson Guitars, PRS Guitars
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adam Wade Gontier (* 25. května 1978 Peterborough, Ontario) je kanadský skladatel, textař, kytarista a bývalý frontman kapely Three Days Grace. Je oceňován pro svůj hlasový rozsah, který sahá od vysokého tenoru až do středně hlubokého basu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Díky matčině vlivu v dětství poslouchal všechny hudební směry. Nejvíce ho ale zaujaly skupiny jako Pearl Jam, Alice in Chains, The Beatles, Jeff Buckley apod. Do hudby se hluboce zamiloval a na kytaru začal hrát v šesti letech. Od dvanácti let si nepřál nic jiného, než koncertovat s kapelou po celém světě. Navštěvoval Norwoodskou střední školu, kde se seznámil s Neilem Sandersonem a Bradem Walstem a s nimi založil skupinu Groundswell, která se později přejmenovala na Three Days Grace. Groundswell vydalo album s názvem Way of Popular Feelings a o pár let později se skupina rozhodla přestěhovat do Toronta, kde pokračovala v hudební kariéře. Dne 21.12.2012 napsal zbylým členům kapely Three Days Grace dopis, ve kterém řekl, že ze zdravotních důvodů odchází. V roce 2015 vydal debutové album s novou skupinou Saint Asonia, spolu s kytaristou ze Staind, Mikem Mushokem, Richem Beddoe a Coreym Lowerym.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V časopise Chart Attack Adam veřejně potvrdil, že se v roce 2005 oženil se svou studentskou láskou ze střední školy Naomi Faith Brewerovou. Spolu mají kmotřenku jménem Roo.

Vlastní také psa jménem Mabel. O Mabel Adam mluví jako o svém "prvorozeném dítěti".

Jeho bratranec, Cale Gontier, hraje na baskytaru v kanadské kapele Art of Dying.

Je považován za temnou osobnost, protože to vyplývá z textů jeho písní. Adam však uvádí vše na pravou míru tvrzením, že texty píše většinou, když ho něco trápí, nebo když je naštvaný.

Nejúžasnějším pocitem pro něj je, když s ním sál plný lidí najednou začne zpívat. Jak sám říká, je to pro něj neuvěřitelné, když slyší vlastní hudbu v podání tisíců fanoušků.

9. ledna 2013 se na internetu objevila zpráva, že Adam opouští Three Days Grace kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu.

Three Days Grace[editovat | editovat zdroj]

Gontier, Sanderson a Walst se přeskupili v roce 1997 pod názvem Three Days Grace. V roce 2003 se ke skupině přidal hlavní kytarista Barry Stock. V této sestavě kapela vydala čtyři alba, Three Days Grace (2003), One X (2006), Life Starts Now (2009) a Transit of Venus (2012). V lednu 2013 však Gontier z kapely odešel.

Drogy[editovat | editovat zdroj]

V roce 2005 Adam propadl závislosti na OxyContinu, což je prášek proti silné bolesti, podobný heroinu. Bral 10–80 mg denně, dokud se proti tomu nepostavila jeho manželka Naomi, která ho v podstatě donutila jít na léčení. Pro Adama to byly údajně nejhorší dny v jeho životě.

Saint Asonia[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 opustil Adam skupinu Three Days Grace kvůli zdravotním problémům a od roku 2015 působí ve skupině Saint Asonia, se kterou vydal 31. července 2015 debutové album s názvem Saint Asonia.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Adam nemá rád omezené lidi, kteří vidí pouze zevnějšek a nezajímají se o to, co se skrývá uvnitř člověka. Dále ho štvou lidé plní předsudků, velmi pomalí řidiči, country hudba a všichni, co se snaží napodobovat Eddieho Veddera (podle Adama nejsou vůbec originální a prý jen ztrácí čas).
  • Převážná většina textů z alba One X pochází z Adamova deníku, který si psal, když se dostával ze závislosti.
  • Píseň Never too late je věnována Naomi jako poděkování za podporu, ale také je založena na jejím životním příběhu z mládí. Naomi si i v klipu zahrála. Písní chtěl Adam jí a všem ostatním sdělit, že nikdy není pozdě změnit svůj život.
  • V roce 2008 nazpíval spolu s dalšími kanadskými hudebníky píseň You Have A Choice, která měla sloužit ke změně politiky v Kanadě (podrobněji: odvolání Stephena Harpera) a měla přimět lidi, aby šli k volbám.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Adam Gontier na německé Wikipedii a Adam Gontier na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]