Adam Clark Vroman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adam Clark Vroman
Narození15. dubna 1856
LaSalle
Úmrtí24. července 1916 (ve věku 60 let)
Altadena
Povolánífotograf a knihkupec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Adam Clark Vroman: Santa Clara de Asis, Kalifornie, circa 1897

Adam Clark Vroman (15. dubna 1856, La Salle, Illinois - 24. července 1916, Altadena, Kalifornie) byl americký portrétní fotograf, známý především portréty indiánů.[1] Založil podnik Vroman's Bookstore - nejstarší a největší nezávislé knihkupectví v jižní Kalifornii.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Původně pracoval pro železnice na různých pozicích. V roce 1892 začal pořizovat krajinářské fotografie, posléze otevřel společně s J. S. Glassockem knihkupectví v Pasadeně. Od roku 1895 navštěvoval deset let vesnicke indiánů kmene Hopi, které portrétoval. Kromě toho fotografoval kmen Navajů. Posléze o indiánech také přednášel.[1]

Na svých snímcích ukazoval rysy jejich tváří, ale také realistické obrazy jejich obydlí, aranžoval jednoduché žánrové scénky životních zvyků. V portrétu propojil dokumentární požadavky s kultivovaným ztvárněním.[1]

Vroman's Bookstore[editovat | editovat zdroj]

Společnost Vroman's Bookstore založil Adam Clark Vroman v roce 1894. Jmenovala se tehdy Vroman’s Book and Photographic Supply a nacházela se na adrese 60 E. Colorado St in Pasadena v Kalifornii. Vroman byl vášnivým fotografem jihozápadní a indiánské kultury a jeho zájmem o fotografické vybavení začala dlouhotrvající tradice portfolia v jeho knihkupectví.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c TAUSK, Petr. Dějiny fotografie. Praha: Akademie múzických umění v Praze, Fakulta filmová a televizní, SPN Praha, 1980. 17-332-79. S. 100–104. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]