Abydosaurus mcintoshi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAbydosaurus mcintoshi
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, před 104,5 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce hlavy abydosaura
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
ČeleďBrachiosauridae
RodAbydosaurus
Chure et al., 2010
Binomické jméno
Abydosaurus mcintoshi
Chure et al., 2010
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abydosaurus mcintoshi („Ještěr z Abydu“) byl poměrně velký sauropodní dinosaurus z čeledi Brachiosauridae, který žil v období pozdní rané křídy (asi před 104,5 miliony let) na území dnešního Utahu v USA.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zajímavostí je, že u tohoto dinosaura byla objevena také kompletní lebka, u sauropodů velmi vzácná. Jde také o první kraniální materiál, objevený u křídového sauropoda na území amerických kontinentů. Zuby abydosaura jsou poměrně štíhlé, což je pro brachiosaurida netypické. Tělesné rozměry abydosaura není na základě dostupného fosilního materiálu možné přesněji určit.[1] Jeho délka se však pohybovala přibližně kolem 18,3 metru.[2]

Objev[editovat | editovat zdroj]

Fosilní materiál nese označení DINO 16488 a jde o téměř kompletní lebku se spodními čelistmi a první čtyři krční obratle. Dále byly v pískovcích geologického souvrství Cedar Mountain objeveny kosti končetin a páteře dalších tří jedinců. Datováním zirkonových krystalů vyšlo vědcům velmi přesné stáří 104,46 (± 0,95) milionů let (věk alb, raná křída).

Vědecký popis[editovat | editovat zdroj]

Dinosaurus byl formálně popsán v roce 2010 paleontologem Danielem Churem a jeho kolegy. Rodové jméno vychází z egyptské mytologie a vztahuje se k městu Abydos na Nilu. Druhové je poctou americkému paleontologovi Johnu McIntoshovi za jeho práci pro lepší pochopení sauropodních dinosaurů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Paul, G. S. (2016). The Princeton Field Guide to Dinosaurs (2nd Edition). Princeton University Press, str. 229 (anglicky)
  2. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Chure, Daniel; Britt, Brooks; Whitlock, John A.; and Wilson, Jeffrey A. (2010). "First complete sauropod dinosaur skull from the Cretaceous of the Americas and the evolution of sauropod dentition". Naturwissenschaften: online preprint. doi:10.1007/s00114-010-0650-6

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]