AbiWord

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
AbiWord
Logo
Screenshot AbiWordu
AbiWord 3.0.5 v Linux Mint
VývojářThe AbiWord Team
Aktuální verze3.0.5 (3. července 2021)
Operační systémmultiplatformní
PlatformaMicrosoft Windows
Vyvíjeno vC++
Typ softwaruTextový procesor
LicenceGPL
Lokalizacečeská
Webwww.abisource.com/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

AbiWord je svobodný textový procesor podporující široké množství operačních systémů od Windows přes Unixové OS až po BeOS a AmigaOS. AbiWord je rychlý editor postavený nad knihovnami Gtk+ s podporou mnoha formátů včetně Microsoft .doc, dokumentů OpenOffice, RTF a dalších. Abiword je součástí GNOME Office a je šířený v souladu s licencí GNU General Public License.

Vzhled a funkce[editovat | editovat zdroj]

Uživatelské rozhraní AbiWordu je podobné aplikaci Microsoft Word pro lepší orientaci přecházejících uživatelů, verze pro jednotlivé OS respektují některé zvyklosti daného systému. Portfolio funkcí není na jednu stranu tak obsáhlé jako má Microsoft Word nebo OpenOffice.org Writer, nabízí však velkou přenositelnost a podporu různých platforem a nenáročnost (minimální hardware by měl odpovídat 486DX a 16 MB RAM).

AbiWord podporuje kontrolu pravopisu prostřednictvím GNU Aspell nebo Ispell, podporuje pluginy nebo automatické vytváření záloh. K dispozici je také možnost přímého zapisování rovnic pomocí LaTeXu či MathML.

Vlastnosti programu[editovat | editovat zdroj]

Podpora formátů[editovat | editovat zdroj]

AbiWord podporuje mnoho různých formátů dokumentů. Aby nedocházelo ke zbytečnému navyšování velikosti základního balíku, je tato podpora ve formě zásuvných modulů. Podrobnější informace o všech formátech a stupni použitelnosti obsahuje wiki stránka projektu AbiWord pojmenovaná PluginMatrix Archivováno 18. 1. 2009 na Wayback Machine..

Podpora formátů textových dokumentů kancelářských aplikací[editovat | editovat zdroj]

Další formáty souborů, které Abiword podporuje[editovat | editovat zdroj]

Multiplatformnost[editovat | editovat zdroj]

AbiWord je multiplatformní aplikace běžící v současné době na těchto operačních systémech:

Pro většinu platforem je nutno překládat Abiword ze zdrojových kódů.

Historie a verze[editovat | editovat zdroj]

AbiWord byl původně vyvíjen společností SourceGear jako budoucí část AbiOffice, svobodného kancelářského balíku. Predpona Abi pochází ze španělského "abierto", které znamena "otevřený". Když se společnost SourceGear přeorientovala na jinou oblast, další vývoj aplikace ležel již jen na bedrech dobrovolných přispěvatelů.

Verze 1.0 byla vydána v dubnu 2002, následovaná verzí 2.0 v září 2003. Verze 2.2 byla vydána v prosinci 2004, následující verze 2.4 v září 2005 a verze 2.6 v roce 2008. V r. 2013 verze 3.0, významná tím, že během jejího vydání byla přerušena oficiální podpora windows. Verze 3.04 v prosinci 2019.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]