Abdon a Senen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Abdon a Senen
NarozeníÍrán
ÚmrtíŘím nebo Itálie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatí Abdon a Senen (3. století Persie250?[1] Řím) byli perští mučedníci popravení v době císaře Decia a jeho pronásledování.

O těchto svatých není historicky známo nic kromě jejich jmen, že byli mučedníci a že byli pohřbeni 30. července nějakého roku na hřbitově Pontianus na Via Portuensis. Skutky svatých, sepsané z větší části v 9. stoletím, je popisují jako Peršany umučené za císaře Decia,[2][1] přibližně v roce 250. Obsahují několik fiktivních prohlášení o okolnostech jejich příchodu do Říma. Podle tohoto zdroje byly jejich těla pohřbena subdiakonem Quirinem a později za vlády Konstantina byla přenesena na hřbitov Pontianus na Via Portuensis, poblíž bran Říma.

Freska nalezená na sarkofágu, která měla obsahovat jejich ostatky, představuje oba svaté jak od Krista přebírají koruny. Podle Martignyho pochází tato freska ze 7. století. Několik měst, zejména Florencie a Soissons, tvrdí, že vlastní jejich ostatky, ale Bollandisté říkají, že jsou pohřbeni v bazilice svatého Marka v Římě.

Pranostiky[editovat | editovat zdroj]

  • Na svatého Abdona ve švech praská stodola
  • Okolo Máří, Abdona a Hynka pracuj o žněch i v noci a popíjej ztenka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sts. Abdon and Sennen - Catholic Encyclopedia. www.newadvent.org [online]. [cit. 2021-08-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. RABENSTEIN, Katherine I. St. Patrick Catholic Church Saint of the Day [online]. 2018-10-05 [cit. 2021-08-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-05. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]