Abd al-Rahman al-Hadž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Abd al-Rahman al-Hadž
عبد الرحمن الحاج
Abd al-Rahman al-Hadž
Abd al-Rahman al-Hadž
starosta Haify
Ve funkci:
1920 – 1927
PředchůdceHasan Bej Šukri
NástupceHasan Bej Šukri

Narození1870
Vlajka Osmanské říše Haifa, Osmanská říše
Úmrtí1945
Profesepolitik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abd al-Rahman al-Hadž (arabsky عبد الرحمن الحاج, hebrejsky 'עבד אל-רחמן אל-חאג, zemřel 1945) byl arabský palestinský politik a starosta města Haifa.

Biografie a politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Haifě, kam jeho rodina přišla z Egypta koncem 19. století.[1] Vystudoval muslimskou školu v Haifě a pak pracoval jako úředník při náboženském soudu šaría. V letech 19201927, tedy v době mandátní Palestiny, působil jako starosta Haify. Městská rada se v té době skládala z šesti Arabů a dvou Židů. Město v té době zahájilo svůj rapidní růst, došlo k výstavbě kanalizace a první fázi elektrifikace. Al-Hadž byl aktivní v Muslimské asociaci, která oponovala záměru britské správy proměnit Palestinu na židovskou domovinu. Jeho vztah k sionismu byl negativní, také pod vlivem jeruzalémského muftího Amína al-Husajního. V letech 19341936 zasedal v městské radě Haify a zároveň byl předákem místního muslimského náboženského fondu Wakf. V roce 1944 založil kandidátku, se kterou se snažil znovu obsadit post starosty města arabským kandidátem (v Haifě v té době již starostenský post zastával Žid, Šabtaj Levy).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Sarah and Meir Aharoni, The people and the events of Haifa and the surrounding area, 1993.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku עבד אל-רחמן אל-חאג' na hebrejské Wikipedii.

  1. MAROM, Roy. Jindās: A History of Lydda's Rural Hinterland in the 15th to the 20th Centuries CE. Lod, Lydda, Diospolis. 2022-11-01, roč. 1, s. 20. Dostupné online [cit. 2022-11-24].