Krokodýlí řeka (hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Abbygail)
Tento článek je o skupinové hře. O jihoafrické řece pojednává článek Limpopo.

Krokodýlí řeka (někdy také Abigail, zřídkavě Abbygail) je zážitková skupinová hra pro větší počet účastníků, jejímž cílem je rozvoj interpersonální komunikace a diskuse členů skupiny o hodnotových a morálních dilematech.

Průběh a cíle hry[editovat | editovat zdroj]

Hra trvá přibližně hodinu a je vhodná přibližně pro 8 až 20 účastníků. Členové skupiny na jejím začátku vyslechnou příběh, v němž vystupuje pět postav, a poté samostatně seřazují jednotlivé postavy (Abigail, námořník, přítel, milenec, opilec) vzestupně podle toho, jak charakterně se v příběhu zachovaly. Každý účastník hry pravděpodobně seřadí postavy jinak, na základě svých prožitých zkušeností a pohledu na morálku, a v rámci skupiny se pak pokusí své pořadí postav obhájit. Skupinu lze rozdělit také na jednotlivé účastníky, resp. menší skupiny a přiřadit jim jednotlivé role, které pak obhajují. Cílem hry je řízená diskuse členů skupiny o chování postav z morálního hlediska a o vlastních názorech a postojích a hodnotách účastníků.[1][2][3][4]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Dívka Abigail miluje Gregoryho, který se nachází na opačné straně řeky plné krokodýlů. Pro Abigail je doba čekání na něj neúnosná a rozhodne se za svým milým dopravit. Na břehu řeky ji námořník, resp. převozník Sindibad nabídne místo na palubě své lodi pouze výměnou za sexuální služby. Abigail takovou nabídku odmítne, a snaží se domluvit na jiné ceně, ale neúspěšně. Odejde k příteli Ivanovi, na kterém žádá radu, jak se má rozhodnout. Přítel jí odmítne poradit a ponechává rozhodnutí na Abigail. Ta se vrací ke břehu moře a námořníkovu nabídku přijme. Když se shledá se svým milým, přizná mu, za jakou cenu se k němu dostala. Milenec se na ni rozzlobí a Abigail vyžene. Ta se po čase dostane do hospody, kde svůj příběh vyloží místnímu opilci Slagovi. Do hospody večer dorazí i onen milovaný chlapec, a než stihne cokoliv Abigail říci, opilec vyskočí a chlapce surově zbije.

Lze se setkat s různými variantami příběhu, které se v detailech liší, například milenec se nachází až za mořem, místo přítele radí Abigail její matka apod.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HERMOCHOVÁ, Soňa. Hry pro dospělé. Praha: Grada, 2004. 159 s. ISBN 9788024708171. S. 51–53. 
  2. SOJÁK, Petr. Osobnostní a sociální rozvoj. Praha: Grada, 2018. 208 s. ISBN 9788027103423. S. 185. 
  3. KOLAŘÍK, Marek. Interakční psychologický výcvik. Praha: Grada, 2011. 160 s. ISBN 9788024773742. S. 109–110. 
  4. SEDLÁČEK, Mojmír. Jste morální člověk? Jednoduchá hra odhalí vaše hodnoty. Iprima.cz [online]. 2017-12-19 [cit. 2018-10-06]. Dostupné online.