Abadá Capoeira

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ABADÁ-Capoeira
NázevAssociação Brasileira de Apoyo e Desenvolvimento da Arte-Capoeira (Brazilská asociace pro podporu a rozvoj umění Capoeira)
StátBrazílieBrazílie Brazílie
MěstoBrazílieBrazílie Brazílie
Založen1988
Asociaceasociace
SoutěžWorld cup Capoeira
Klubové barvyčervená
Vedení
PrezidentMestre Camisa
Realizační tým
TrenérMestre Camisa

Abadá je brazilská asociace na podporu a rozvoj umění Capoeira, která vznikla v roce 1988. Dnes je známá jako největší/nejuznávanější organizace pro rozvoj capoeiry na světě, má víc než 50 000 členů.

Filozofii Abadá Capoeiry je nejbližší styl Regional učitele Mestre Bimby i styl Angola učitele Mestre Pastinhy.

Abadá Capoeira dává přednost filozofii, která slouží k rozvinutí nejen Capoeiry, ale i technického mistrovství studenta a samotné nauky. Využívá zároveň Capoeiry jako důležitého učitelského nástroje a kulturního i uměleckého bohatství. Během přeměny od studenta do učitele si udržuje originální zásady starých mistrů Capoeiry, jejich kulturní i životní přesvědčení.

Abadá Capoeira se řídí lidskými kulturními zásadami založenými na cti, přátelství a volnosti. V naději na uskutečnění těchto cílů je umění Capoeira rozšířeno na univerzitách, školách, v klubech a jiných podobných institucích.

  • A . . Associacao
  • B . . Brasileira
  • A . . de Apoio
  • D . . e Desenvolvimento
  • A . . de Arta Capoeira

Capoeira je a vždy byla jednoznačně národní a futuristická forma umění. Je živým důkazem o lidech, kteří bojovali o svobodu. Je povinna být praktikována čestně a zaslouží si téže úcty jako za předchůdců. Její nositelé si dávají za úkol, že se Capoeira nesmí přestat rozvíjet, svou práci zaměřují na budoucnost zahrnující změny a nový potenciál.

Abadá Capoeira je skupina, ve které je hlavním smyslem rozvoj Capoeiry, brazilské kultury a individuálního vývoje; cílem je i představit tuto kulturu lidem na celém světě. Musíme udržet naše kořeny věčně živé!

Všichni instruktoři Capoeiry jsou školeni jak ve výuce Capoeiry samotné, tak i v pedagogickém přístupu a jejich činnost je stále kontrolována, což zajišťuje vždy kvalitu výuky a zejména pro Nebrazilce je to způsob, jak se naučit opravdovou capoeiru bez toho, aby žil přímo v Brazílii. V současné době v Abadě působí kromě Mestre Camisy velké množství vynikajících osobností a činnost této organizace se zaměřuje na mládež a výuku Capoeiry ve školách.

V ČR se cvičí styl Abadá v městech: Praha, Brno, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, České Budějovice, Ostrava, Havířov, Orlová. Profesionální kvalitu a nejnovější poznatky zajišťuje brazilský učitel, Professor Estácio.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Školy v Česku[editovat | editovat zdroj]