Albumasar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Abú Ma'šar)
Albumasar
Narození10. srpna 787
Balch
Úmrtí9. března 886 (ve věku 98 let)
Wásit
Oborymatematika, astrologie a astronomie
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Latinský překlad Albumasarového spisu De Magnis Coniunctionibus

Albumasar (někdy též Abú Ma'šar nebo al-Balchí) (10. srpna 7879. března 886), celým vlastním jménem Dža'far ibn Muhammad Abú Ma'šar al-Balchí, byl perský astrolog, astronom a matematik působící v Balchu v dnešním Afghánistánu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Je označován jako nejvýraznější představitel arabské astrologie, jeho díla byla od 12. století často překládána do latiny a v mnoha opisech šířených po celé Evropě ovlivnila evropskou astrologickou tradici. Z těchto latinských překladů také pochází latinská verze jeho jména Albumasar.[1]

Jeho díla, která ukazují hermetické vlivy na arabskou astrologii 9. století byla také jedním z nejvýznamnějších prvotních zdrojů o aristotelovské přírodní filosofii ve středověké Evropě. Jeho učitelem byl významný arabský komentátor Aristotelova díla Alkindus. Ve svých astrologických spisech čerpal především z děl helénských astrologůPtolemaia, Dorothea Sidónského a dalších. Začleňoval ovšem i prvky a principy babylónské, perské a egyptské tradice.

Významné spisy[editovat | editovat zdroj]

V evropském kulturním kontextu jsou známa jeho díla především z latinských překladů z 12. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b مدخل إلى علم الفلك، وهو يشمل الكتب المقسمة الثمانية لأبي معشر أبالاخوس [online]. 1506 [cit. 2013-07-15]. Dostupné online. 
  2. Flowers of Abu Ma'shar [online]. 1488 [cit. 2013-07-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]