1. světové skautské jamboree

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
1. Světové skautské jamboree
MístoOlympia London
ZeměSpojené království
Účast8 000
Následující2. světové skautské jamboree
Některá data mohou pocházet z datové položky.

1. světové skautské jamboree se konalo od 30. července 1920 do 8. srpna 1920. Bylo uspořádáno v Kensington Olympia, budově s prosklenou střechou, o rozloze 24 000 m² v Londýně ve Spojeném království. Akce se zúčastnilo 8000 skautů z 34 národů.

Při této příležitosti byl zakladatel skautingu, lord Baden-Powell, ustanoven světovým skautským náčelníkem.

Olympia a tábořiště[editovat | editovat zdroj]

500 Vlčat se účastní Velkého vytí v aréně Olympie

Olympia aréna byla naplněna 30 cm hlubokou vrstvou zeminy, aby si skauti mohli stavět stany pod prosklenou střechou uvnitř haly. Nicméně kolem 5000 skautů se utábořilo u Old Deer Park v nejbližší londýnské čtvrti Richmond. Jednu noc kemp zaplavila Temže a skauti museli být evakuováni.[1]

V Olympia aréně se v průběhu jamboree konaly i četné výstavy, průvody a soutěže.

Světový skautský náčelník[editovat | editovat zdroj]

Pro ocenění úlohy Baden-Powella jakožto zakladatele skautingu navrhl James E. West, náčelník Boy Scouts of America, aby mu byl udělen titul Velkého indiánského náčelníka.[2] Během iniciačního obřadu však jeden z mladých skautů vykřikl: „Ať žije světový skautský náčelník!“, a tak se toto označení stalo Baden-Powellovým oficiálním titulem až do jeho smrti.

Závěrečná řeč[editovat | editovat zdroj]

Válkou unavený svět (na Jamboree): „Už jsem skoro ztrácel naději, ale jak vás tu vidím, chlapci, naděje se mi vrací.“ Ilustrace v časopise Punch 4. 8. 1920, s odkazem na 1. Světové skautské jamboree v souvislosti s následky první světové války

Na konci jamboree pronesl Baden-Powell tuto závěrečnou řeč:[3]

Bratři skauti! Mezi lidmi celého světa existují rozdíly v myšlení a cítění, stejně jako v jazyce a stavbě těla. Jamboree nás učí, že pokud budeme uplatňovat vzájemnou trpělivost a dávat a brát, pak vznikne soucit a harmonie. Pokud to je vaše vůle, vyjděme plně rozhodnuti, že budeme rozvíjet mezi námi a našimi chlapci kamarádství, a to prostřednictvím celosvětového ducha skautského bratrství. Tím můžeme pomoci rozvíjet mír a štěstí ve světě a dobrou vůli mezi lidmi.

Jamboree od roku 1920[editovat | editovat zdroj]

Z prvního Světového skautského jamboree bylo převzato pro příště mnoho ponaučení, včetně zjištění, že místo pod střechou bylo příliš omezující pro činnosti a počty skautů, kteří se Jamboree zúčastní.

Také vyšlo najevo, že Jamboree je především prostředkem k rozvíjení ducha bratrství mezi skauty různých národů, a čím více je tento aspekt zdůrazněn, tím úspěšnější bude i Jamboree.

Kontingenty[editovat | editovat zdroj]

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Mezi tisíci skautů na Jamboree se volně pohybovalo také několik živých zvířat:

Oficiální odznak[editovat | editovat zdroj]

Fiktivní nášivka k 1. jamboree

Pro tuto událost nebyl stanoven žádný oficiální odznak. První odznak byl vyroben až pro 2. světové skautské jamboree.[4] Později byl vytvořen fiktivní odznak, aby byla sbírka pamětních odznaků „kompletní“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 1st World Scout Jamboree na anglické Wikipedii.

  1. KUIPER, Deborah. Arnold, 100, commemorates first world scout jamboree. The Cumberland News. 3 August 2007. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 28 September 2007. (anglicky)  Archivováno 28. 9. 2007 na Wayback Machine.
  2. 1st World Jamboree, Olympia, 1920. Home Page. www.pinetreeweb.com [online]. [cit. 20-10-2016]. Dostupné v archivu pořízeném dne 14-05-2011. 
  3. ScoutBase UK: The Library - Scouting history - World Jamborees. www.scoutbase.org.uk [online]. [cit. 20-10-2016]. Dostupné v archivu pořízeném dne 22-03-2008. 
  4. NVVSO Nederlandse Vereniging Verzamelaars Scouting Objecten. www.nvvso.nl [online]. [cit. 2023-12-31]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]