Šachovnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
abcdefgh
8
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Šachovnice

Šachovnice je hrací deska, na které se hraje šach. Šachovnici ale užívají i jiné deskové hry, např. dáma.

Turnajový šachový stolek s šachovnicí, s dřevěnými figurami a šachovými hodinami

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Šachovnice je čtvercová plocha, která je pravidelně rozdělena na hrací pole v osmi řadách a osmi sloupcích. Šachovnici tvoří 32 světlých a 32 tmavých polí, které se pravidelně střídají. Na těchto polích jsou položeny šachové kameny („figurky“). Kameny se pohybují podle určitých pravidel z jednoho hracího pole na druhé.

Tmavší barva je zásadně označována jako „černá“, světlejší jako „bílá“, přestože konkrétní barva jednotlivých hracích polí není pevně stanovena a pro průběh hry není důležitá. Obvykle se používá kombinace tmavší hnědé až černé barvy pro tmavá pole, světlejší hnědé až bílé pro světlá pole, případně kombinaci zelené a krémové či bílé. Pro méně důležité partie může jít i o odstíny jiných barev.

Podobně jsou rozlišeny i kameny hráčů, jeden hráč hraje s „bílými“ kameny, druhý s „černými“, přestože mohou být provedeny v odstínech jiné barvy.

Provedení[editovat | editovat zdroj]

Dřevěná šachová kazeta
Skleněné šachy

Šachovnice může být vyrobena z různých materiálů. Často bývá ze dřeva, někdy i z kamene, mramoru nebo skla. Na nižších šachových turnajích se často používá šachovnice vytištěná na plátně, kožence, nebo skládací šachovnice na papírovém kartonu nebo plastu.

Z obdobných materiálů bývají i šachové kameny. Na originální stautonky byla použita i slonovina a křížky králů byly pozlacené. Spodek kamenů bývá opatřen měkčí vrstvou proti poškození šachovnice.

Vyrábějí se také rozkládací šachové kazety. Vnitřek kazety slouží k uložení šachových kamenů, po rozložení se hraje na otočeném dně kazety. Kazety mají různou velikost i provedení. Malé kazety ze dřeva nebo plastu se vejdou třeba do kapsy. Pro lepší stabilitu figur se někdy používají kolíčky, které drží figurky na svých místech. Existují i velké šachovnice, které jsou umístěny v zahradách a parcích.

Cestovní šachy mívají menší rozměry, šachovnici mají kovovou a vespod každého kamene je upevněn magnet („magnetické šachy“).

Turnajový šach[editovat | editovat zdroj]

FIDE doporučuje, z jakého materiálu má být šachovnice vyrobena a jak velká mají být hrací pole. Velikost použitých šachovým figur by měla odpovídat velikosti šachovnice a naopak. Doporučená velikost hracího pole je 5 až 6 cm, alespoň na dvojnásobek základny pěšce. Šachovnice má být nejlépe ze světlého a tmavého dřeva s dostatečným kontrastem ale s povrchovou úpravou bez lesku. Pro nižší soutěže než kontinentální se tolerují i některé jiné materiály. Šachovnice ale musí být upevněna k šachovému stolu, který má mít délku 110 cm (tolerance 15 %), šířku 85 cm a výšku 74 cm.[1][2] Při šachové partii je šachovnice orientovaná tak, že pole v pravém dolním rohu (h1) má bílou barvu.

Většina šachovnic má označené řady písmeny (1–8) a sloupce písmeny (a–h). Tím je vytvořen jednoznačný souřadnicový systém, který umožňuje zapisovat průběh partie. Šachovnice je orientována tak, že první řada je blíže k hráči, který hraje bílými figurami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Příručka FIDE 2014, resp. 2015 o šachovém vybavení (anglicky)
  2. Starší příručka FIDE 1975 o šachovém vybavení – oficiální český překlad. chess.cz [online]. [cit. 2017-05-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]