Živnostenský rejstřík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Živnostenský rejstřík
VývojářICZ a.s.
Typ softwaruInformační systém veřejné správy
Webrzp.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Živnostenský rejstřík je jedním z informačních systémů veřejné správy, který spravuje odbor živností a spotřebitelské legislativy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Data živnostenského rejstříku naplňuje přes rozhraní IS RŽP (Informační systém Registru živnostenského podnikání) 205 živnostenských úřadů obcí s rozšířenou působností a 22 živnostenských úřadů některých městských částí Hlavního města Prahy. Do živnostenského rejstříku se zapisují údaje o živnostenských oprávněních a dalších údajů, souvisejících s provozováním živností. Úprava živnostenského rejstříku je obsažena v § 60 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

V živnostenském rejstříku jsou údaje o podnikajících fyzických a právnických osobách, které vlastní nebo vlastnily živnostenské oprávnění. Jsou zde údaje nejen o tuzemských osobách, zahrnuje i data o zahraničních osobách podnikajících na území ČR.

Živnostenský rejstřík obsahuje u jednotlivých subjektů hlavičkové údaje (jméno, příjmení resp. název, datum narození, identifikační číslo osoby, adresa sídla, údaje o konkurzu) a dále údaje o jednotlivých živnostenských oprávněních (předmět podnikání, datum vzniku, provozovna, odpovědný zástupce, přerušení provozování živnosti, překážky provozování živnosti). Neveřejná část živnostenského rejstříku obsahuje i rodná čísla a trvalá bydliště fyzických osob a uložené pokuty.

Ve veřejné části živnostenského rejstříku jsou nejen podnikatelé s platným živnostenským oprávněním, ale i ti podnikatelé, kterým zaniklo nebo bylo zrušeno poslední živnostenské oprávnění před méně než 4 lety.

Do živnostenského rejstříku zapisují živnostenské úřady údaje do 5 dnů ode dne, kdy je podnikatel oznámil nebo kdy se je živnostenský úřad dozvěděl.

Živnostenský list[editovat | editovat zdroj]

Před rokem 2008 byl OSVČ vydáván živnostenský list. Po roce 2008 se živnostníkům vydává pouze výpis z živnostenského rejstříku.

OSVČ[editovat | editovat zdroj]

K poslednímu dni roku 2020 bylo v živnostenském rejstříku zapsáno cca 2 miliony fyzických osob s platným živnostenským oprávněním a cca 500 tisíc právnických osob s platným živnostenským oprávněním[1]

Živnostenský rejstřík je spolu s obchodním rejstříkem hlavním dodavatelem údajů do základního registru osob (ROS).

Vypovídací schopnost živnostenského rejstříku o podnikatelské aktivitě osoby:[editovat | editovat zdroj]

Živnostenský rejstřík obsahuje právo provozovat živnost u nějaké osoby, neznamená to ale vždy, že danou živnost osoba momentálně provozuje.

a) Pokud je u nějaké živnosti zapsáno přerušení provozování živnosti, je jasné, že živnost není provozována. Opak ale neplatí; pokud není u živnosti zapsáno přerušení živnosti, neznamená to, že živnost je provozována. Podnikatelé totiž nejsou povinni oznamovat živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti - viz § 31 odst. 11 živnostenského zákona.

b) Pokud je u nějaké živnosti zapsána provozovna, je jasné, že živnost je provozována. Opak ale neplatí; pokud není u živnosti zapsána provozovna, neznamená to, že živnost není provozována. Hodně živností lze totiž provozovat bez provozovny, např. obchodování po internetu, stavební živnosti atd.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Živnostenský rejstřík. Roční přehled podnikatelů a živností [online]. Praha: Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, 2015-01-01 [cit. 2015-09-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]