Požitavská pahorkatina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Žitavská pahorkatina)
Požitavská pahorkatina

Nadřazená jednotkaPodunajská pahorkatina
Sousední
jednotky
Tribeč, Pohronský Inovec, Pohronská pahorkatina, Nitranská pahorkatina

SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PovodíŽitava
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Požitavská pahorkatina (také Žitavská pahorkatina) je geomorfologický podcelek Podunajské pahorkatiny. Tvoří ji území mezi řekami Žitava a Nitra, ze severu ji ohraničují pohoří Tribeč a Pohronský Inovec.

Vymezení[editovat | editovat zdroj]

Podcelek leží ve střední části Podunajské pahorkatiny a vytváří trojúhelník území, který se dá přibližně určit městy Nitra, Zlaté Moravce a obcí Maňa. Na západě jej ohraničuje Nitrianská niva, na jihovýchodě Žitavská niva, severovýchodní okraj vymezuje Pohronský Inovec a jeho podcelky Veľký Inovec a Lehotská planina. Severní a severozápadní okraj tvoří pohoří Tribeč a jeho podcelky Rázdiel, Veľký Tribeč, Jelenec a Zobor. [1]

Chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Na území Požitavské pahorkatiny leží maloplošná chráněná území Klasovský park a Topoľčianský park. [2]

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnějšími městskými sídly v oblasti jsou Nitra a Zlaté Moravce, v oblasti také leží několik významných archeologických nalezišť pravěkých a raně středověkých osídlení včetně velkomoravských dvorců a hradišť. Mezi architektonické unikáty patří předrománský Kostelík svatého Jiří v Kostoľanech pod Tribečom a vinohradnicky zajímavé okolí Topoľčianok se zámečkem a cenným zámeckým parkem.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Severní částí pahorkatiny vede z krajského města Nitra na Zlaté Moravce mezinárodní silnice E 58 v trase rychlostní silnice R1 a také silnice I / 65 ( Nitra - Žiar nad Hronom). Centrální částí pahorkatiny vede silnice I / 51 (Nitra - Levice). Železniční doprava je zastoupena regionálními tratěmi Leopoldov - Kozárovce a Nové Zámky - Zlaté Moravce.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Podnebí je mírné, vhodné pro zemědělství. Z půd převažuje hnědozem, méně černozem. Obdělávaná je většina plochy území, lesy se vyskytují jen v podobě malých, převážně akátových hájů. Pěstuje se zejména kukuřice, obilniny, slunečnice, brukev řepka, v příhodných polohách vinná réva.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Žitavská pahorkatina na slovenské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. mapový portál HIKING.SK [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]