Žitava (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žitava
Stará Žitava v Radvani nad Dunajom
Stará Žitava v Radvani nad Dunajom
Základní informace
Délka toku99,3 km
Plocha povodí1244 km²
Průměrný průtok5,05 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Nitranský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Nitra
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žitava je řeka na jihozápadním Slovensku, levostranný přítok Nitry.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Žitava pramení v Pohronském Inovci u obce Veľká Lehota v nadmořské výšce asi 625 m. Teče nejprve na sever, poté se točí na jihozápad a vytváří Cigánskou dolinu, která odděluje Tribeč od Pohronského Inovce. Protéká v blízkosti obce Jedľové Kostolany a dále přes Obyce, Machulince a Žitavany do Zlatých Moravců. Jižně od města přibírá zprava významnější přítok Hostiansky potok a pokračuje jižním směrem přes obce Tesárske Mlyňany, Vieska nad Žitavou, Slepčany a Nová Ves nad Žitavou, kde se do něj zprava vlévá Čerešňový potok. Mezi městem Vráble a jeho místní částí Horný Ohaj zleva přibírá potok Širočinu.

Dále protéká obcemi Lúčnica nad Žitavou, Žitavce, Michal nad Žitavou, Kmeťovo a Veľká Maňa. V této části byl tok řeky vyrovnaný do nového koryta, staré koryto bylo zachováno a vytváří meandry nejprve na pravém, níže na levém břehu nového koryta. Z nového koryta se u obce Vlkas odděluje tok Chrenovky, která vytváří meandry v lužním lese a u Nových Zámků ústí do řeky Nitry.

Nové koryto přibírá u obce Hul zleva přítok Liska, protéká Dolným Ohajem a u města Šurany se vlévá do Nitry.

Podél toku Staré Žitavy leží chráněná území Žitavský luh-PR a Stará Žitava-PP. Oproti novému korytu pokračuje dále na jih, protéká katastrálním územím obcí Bešeňov, Dvory nad Žitavou a Bajč a západně od Hurbanova. U obce Martovce se zleva vlévá do Staré Nitry (původního koryta řeky Nitra) ve výšce asi 110 m n. m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hlavní tok Žitavy původně mířil od Hurbanova (tehdy Stará Ďala) na jihovýchod kolem Chotína, Marcelové a Virtu přímo do Dunaje. U tohoto starého ústí byl roku 1606 podepsán tzv. Žitavský nebo Žitvatorocký mír – nazývá se tedy podle řeky, která je dnes regulačními pracemi vzdálena skoro 20 km.

Významnější přítoky[editovat | editovat zdroj]

zprava:

zleva:

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]