Želvy Ninja (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Želvy Ninja
Původní názevTeenage Mutant Ninja Turtles
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka101 minut
PředlohaTeenage Mutant Ninja Turtles
NámětTeenage Mutant Ninja Turtles – Peter Laird a Kevin Eastman
ScénářJosh Applebaum
André Nemec
Evan Daugherty
RežieJonathan Liebesman
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMegan Fox
Will Arnett
William Fichtner
Danny Woodburn
Noel Fisher
Jeremy Howard
Pete Ploszek
Alan Ritchson
ProdukceMichael Bay
Andrew Form
Brad Fuller
Galen Walker
Scott Mednick
Ian Bryce
HudbaBrian Tyler
KameraLula Carvalho
StřihJoel Negron
Glen Scantlebury
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 21. srpna 2014
Česko 8. srpna 2014
DistribuceParamount Pictures
Rozpočet125 milionů dolarů
Tržby493,3 milionů dolarů
Předchozí a následující díl
Želvy Ninja 2
Želvy Ninja na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Želvy Ninja (v anglickém originále Teenage Mutant Ninja Turtles) je americký akční film z roku 2014, založen na postavách Mirage Studios Želvách Ninja. Je to pátý film z filmové série Želvy Ninja. Režie se ujal Jonathan Liebesman a scénáře Josh Applebaum, André Nemec a Evan Daugherty. Ve snímku hrají hlavní role Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Minae Noji, Whoopi Goldbergová, Abby Elliott a Tohoru Masamune a své hlasy propůjčili Johnny Knoxville, Alan Ritchson, Noel Fisher, Jeremy Howard a Tony Shalhoub.

Film měl premiéru v Mexico City 29. července 2016 a do kin byl oficiálně uveden 8. srpna 2016. Film získal pozitivní kritiku a vydělal přes 493 milionů dolarů a stal se tak nejvýdělečnějším filmem série.[1] Film získal Zlatou malinu na 35. ročníku Zlaté maliny v kategorii nejhorší herečka ve vedlejší roli a také získal nominace v kategoriích nejhorší film, nejhorší prequel, nejhorší remake, nejhorší režisér a nejhorší scénář. Také získal nominaci na Kids' Choice Award v kategorii nejlepší film, nejlepší herec, nejlepší herečka. Sequel Želvy Ninja 2 měl premiéru 3. června 2016.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 prováděli Dr. O'Neill a Eric Sacks výzkum na želvách a kryse. Vpravoval jim do krve mutagen (Látku která způsobuje mutaci) . Jeho dcera April O'Neillová želvy pojmenuje: Leonardo, Donnatelo, Raffael a Michelangelo. Kryse dá jméno Tříska. V laboratoři však vypukne požár, při kterém sice 8letá April zachrání želvy, ale její otec zemře.

V současnosti April pracuje pro kanál 6 jako reportérka a pracuje na další loupeži klanu Foot. Pozdě večer je nikým nepozorována svědkem loupeže klanu Foot. Ovšem jakýsi hrdina loupež překazí. Na místě najde pouze japonský znak. Druhý den April zjistí, že tento znak používali nindžové. Poté je při další loupeži zajata ale osvobozena. Tajně sleduje své zachránce, ale ti si jí všimnou a ona zjišťuje, že jsou to čtyři dvoumetrové želvy vyzbrojené japonskými zbraněmi. Zjišťuje, že umějí nindžicu a také že se jmenují: Leonardo, Donnatelo, Raffaelo a Michelangelo. Ta jména odněkud zná a zjišťuje, že se tak jmenovaly želvy, které byly testovacími vzorky v laboratoři v roce 2004.

Vyhodí jí z práce kvůli tomu, že jí nikdo nevěří, že viděla mluvící želvy. Přijde na návštěvu k Ericovi Sachsovi. Ten jí vysvětlí, že mutagen je schopen vyléčit téměř všechnu nemoc. Eric se dozví, že želvy požár přežily a hned po odchodu April informuje velitele klanu Foot Trhače o tom, že želvy žijí. Jakmile se to Trhač dozvídá, dá rozkaz klanu Foot chytit želvy. Želvy unesou April a Tříska jí vysvětlí, že Eric Sachs chtěl na New York vypustit toxid a pak ho zachránit. Její otec to však zjistil a zapálil laboratoř a zničil toxid. Eric ho však pak zastřelil.

V tu chvíli klan Foot napadne želvy a Trhač v kovovém obleku Třísku. Tříska po souboji padá polomrtvý k zemi a Trhač přemůže i želvy kromě Raffaela (toho zasypala zeď). Klan Foot želvy zajme a ve svém bunkru jim začne odčerpávat krev, ve které je mutagen.

Raffael, který se zvedá, ošetřuje Třísku a s April jde zachránit bratry. Po jejich vysvobození April omráčí Erica Sachse a želvy jdou bojovat s Trhačem. Nakonec se jim podaří ho porazit, zničit jeho oblek a poslat ho do vězení. Tříska se uzdraví a příběh Končí.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Herecké role[editovat | editovat zdroj]

Will ArnettMegan Fox na speciálním promítání filmu v Sydney
Megan Fox April O'Neil
Malina Weissman malá April O'Neil
Will Arnett Vern Fenwick
William Fichtner Eric Sacks
Tohoru Masamune Oroku Saki
Whoopi Goldbergová Bernadette Thompson
Minae Noji Karai
Abby Elliott Taylor
Taran Killam McNaughton
K. Todd Freeman Dr. Baxter Stockman
Paul Fitzgerald Dr. O'Neill
Derek Mears Dojo ninja

Hlasové role[editovat | editovat zdroj]

Pete Ploszek Leonardo
Johnny Knoxville Leonardo (hlas)
Alan Ritchson Raphael
Noel Fisher Michelangelo
Jeremy Howard Donatello
Danny Woodburn Splinter
Tony Shalhoub Splinter (hlas)

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Film vydělal přes 191 milionů dolarů v Severní Americe a přes 302 milionů dolarů v ostatních oblastech, celkově tak vydělal přes 493 milionů dolarů po celém světě. Rozpočet filmu činil 125 milionů dolarů. Za první víkend docílil nejvyšší návštěvnosti, kdy vydělal 65,6 milionů dolarů. Na prvním žebříčku se udržel i druhý víkend, kdy vydělal 28,5 milionů dolarů.[2] Třetí víkend se stal docílil druhé nejvyšší návštěvnosti, kdy vydělal 16,7 milionů dolarů. Na první místo se dostal film Strážci Galaxie.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Teenage Mutant Ninja Turtles (2014 film) na anglické Wikipedii.

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=tmnt2013.htm
  2. Weekend Report: 'Turtle' Power [online]. [cit. 2016-11-20]. Dostupné online. 
  3. Weekend Report: 'Guardians' Becomes Biggest Movie of the Summer [online]. [cit. 2016-11-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]