Želivského (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Želivského
Interiér stanice Želivského
Interiér stanice Želivského
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťVinohrady, Žižkov
UliceVinohradská
Síť metraPražské metro
Vznik19. prosince 1980
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka A
Technické informace
Typ staniceražená trojlodní
Počet nástupišť1
Počet vestibulů1
Hloubka pod povrchem26,6 m
ProjektantDP-Metroprojekt Praha
ArchitektEva Břusková
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka A směr Nemocnice Motol
předchozí stanice: Flora
eskalátor do vestibulu Vinohradská
1 ostrovní nástupiště
1 obratová kolej
následující stanice: Strašnická
linka A směr Depo Hostivař
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Želivského (zkratka ZE[1]) je stanice metra nacházející se v Praze pod Vinohradskou ulicí u Olšanských hřbitovů. Stanice je součástí linky A. Byla otevřena 15. prosince 1980, k 600. výročí narození Jana Želivského, po kterém je pojmenována. Její projektový název byl Olšanská.[2][3] Hovořilo se i možnosti pojmenovati stanici Vinohradská nemocnice. Podle nedaleké Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Mozaika Jan Želivský a jeho doba Jiřiny Adamcové z roku 1979 ve vestibulu stanice.
Hotel Don Giovanni a vstup do metra.

Stanice je ražená, pilířová, trojlodní se zkrácenou střední lodí a s 10 páry prostupů na nástupiště, jež je 26,6 m hluboko.[4] Je dlouhá 148 m, z toho nástupiště 100 m. Obkladem stanice jsou hliníkové eloxované výlisky v hnědožluté barvě. Stanice má jeden vestibul pod Vinohradskou třídou, 5,6 m pod povrchem. Vestibul je s ulicí spojen třemi výstupy s eskalátory a s nástupištěm dlouhým eskalátorovým tunelem. Za stanicí se nacházely dvě odstavné a jedna obratová kolej, umožňující ukončení celé trasy. Proražením tunelů za odstavnými kolejemi došlo k prodloužení trasy do stanice Strašnická. Obratová kolej se v současné době používá k obratům nebo deponování souprav např. při mimořádnostech (závada na soupravě atd.). Výstavba stanice v roce 1980 stála 301 milionů Kčs.

Stanice zatím neprošla rekonstrukcí a je poslední ukázkou původní architektury trasy AI resp. AII. Systém závěsných svítidel v eskalátorovém tunelu spolu s tvarovaným hliníkovým obložením stěn působil jako pohlcovač provozního hluku schodů. Nepůvodními prvky jsou jen reklamní plochy na bocích eskalátorového tunelu a nový informační systém. Dolní staniční prostory jsou znehodnoceny průsaky a nánosy rzi na hliníkových a tombakových obkladech.

Ve vestibulu se nachází kamenná mozaika Jan Želivský a jeho doba od Jiřiny Adamcové a Evy Břuskové, která je také autorkou architektonického řešení celé stanice.[5] Mozaika o rozměrech 3×17 metrů[6] zobrazuje husity stylizované do role revolucionářů a podle architekta Petra Kučery má ideologický podtext.[7]

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_a.htm
  2. Metroweb.cz :: Želivského. metroweb.cz [online]. [cit. 2020-04-06]. Dostupné online. 
  3. ŠMEJKAL, Miroslav. Metro v Praze. Praha: Nakladal, 1974. 46 s. 
  4. http://metroweb.cz/metro/stanice/linka_a.htm
  5. Jan Želivský a jeho doba [online]. Dopravní podnik hlavního města Prahy, 2014 [cit. 2016-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-20. 
  6. Jiřina Adamcová [online]. Galerie Chagall [cit. 2016-11-20]. Dostupné online. 
  7. SMLSAL, Matěj. Tajemství stanice metra Želivského: Ze všech je nejzachovalejší, má připomínat středověk. Blesk [online]. 2016-11-06 [cit. 2016-11-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Nemocnice Motol Metro v Praze směr Depo Hostivař
· · · ·
Flora Želivského Strašnická
Nemocnice Motol Bezbariérový přístupPetřiny Bezbariérový přístupNádraží Veleslavín Praha-Veleslavín (nádraží) Bezbariérový přístupBořislavka Bezbariérový přístupDejvická Bezbariérový přístupHradčanská Praha-Dejvice (nádraží)MalostranskáStaroměstskáMůstek  Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupNáměstí MíruJiřího z PoděbradFloraŽelivskéhoStrašnická Bezbariérový přístupSkalka Bezbariérový přístupDepo Hostivař Bezbariérový přístup