Železniční trať Vinkovci–Osijek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční trať Vinkovci–Osijek
Stát ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Provozovatel dráhy HŽ Infrastruktura
Technické informace
Rozchod koleje rozchod 1435 mm
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Vinkovci–Osijek (chorvatsky Željeznička pruga Vinkovci–Osijek) spojuje obě uvedená města. Jednokolejná neelektrifikovaná železniční trať má celkovou délku 34 km. V chorvatské železniční síti je značena pod číslem 46.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trať je vedena v rovinaté slavonské krajině severo-jižním směrem. Zajišťuje napojení jednoho z největších měst Chorvatska, Osijeku na železniční uzel ve Vinkovcích, kudy prochází Železniční trať Bělehrad–Záhřeb. Prochází v blízkosti Silnice D518 a její část vede i podél toku řeky Vuky. Tu trať překonává u obce Gaboš.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba trati byla zahájena v roce 1880. Rakousko-Uhersko, které financovalo výstavbu těchto tratí, tak činilo za pomoci zahraničního kapitálu. Vzhledem k technickým problémům se podařilo trať otevřít až na podzim roku 1910. Po roce 1918 byla začleněna do sítě jugoslávských drah (JŽ). Těžce byla poškozena během útoků za druhé světové války. V roce 1977 byla trať modernizována (vyměněny kolejnice). Před rozpadem Jugoslávie bylo po trati přepravováno 585 tisíc cestujících ročně a 6,94 milionu tun nákladu.[1] Vypravováno bylo okolo deseti osobních vlaků denně.

Během chorvatské války za nezávislost byl stržen most přes Bobotský kanál, trať byla přerušena na několika místech a ztratilo se několik metrů kolejí.[1] Trať byla přerušena v místech, kde probíhala frontová linie mezi chorvatskou armádou a srbskými povstalci. V letech 2005 až 2008 se uskutečnila její obnova; na části trati byly položeny nové koleje s betonovými pražci a traťová rychlost zvýšena na 80 km/h.

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Waldemar Alduk: Reconstruction of the railway line Vinkovci – Osijek

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Željeznička pruga Vinkovci – Osijek na chorvatské Wikipedii.