Železniční trať Varaždín–Dalj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční trať Varaždín–Dalj
Nádraží Varaždín
Nádraží Varaždín
Stát ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Provozovatel dráhy HŽ Infrastruktura
Technické informace
Rozchod koleje rozchod 1435 mm
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vlak v blízkosti stanice Pčelić
Vlak ve stanici Kloštar

Železniční trať Varaždin–Dalj (chorvatsky Željeznička pruga VaraždinDalj), v chorv. železniční síti evidovaná pod č. 30, resp. R202 se nachází v severní části Chorvatska, v regionu Slavonie. Jednokolejná neelektrifikovaná trať má celkovou délku 250 km.[1] Trať vede oblastí tzv. Podráví a zajišťuje dopravní obslužnost nejen pro osobní, ale i nákladní dopravu, např. pro osijecký přístav.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé úseky tratě byly otevírány v následujících letech:

Trať byla budována směrem z území dnešního Maďarska na území Slavonie přes území dnešní Vojvodiny v Srbsku.[3] Když byla v roce 1870 otevřena, byla první tratí na území uvedené východochorvatské země. Pro překonání řeky Dunaj dále na východ až k městu Bogojevo byl zajištěn přívoz, vlaky nepřejížděly řeku po mostě.

Poslední z uvedených úseků byl vybudován až v dobách existence samostatné Jugoslávie, a to jako spojnice, která umožnila lepší napojení chorvatského Záhoří. Cestovní rychlost se pohybovala většinou okolo 90 km/h, s výjimkami některých úseků, kde byla nižší. Generální oprava trati byla v různých úsecích provedena v letech 1962 až 1981.[1] Význam trati vzrostl poté, co byla pro nákladní dopravu uzavřena trať Banova Jaruga–Pčelić (vedoucí přes pohoří Papuk).

Elektrizace některých částí trati měla být zahájena v roce 2017.[4] V současné době je trať klasifikována jako regionální.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]