Železniční trať Tel Aviv – Jeruzalém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o historické trati do Jeruzaléma přes město Bejt Šemeš. O nové rychlodráze do Jeruzaléma přes Ben Gurionovo mezinárodní letiště pojednává článek Vysokorychlostní železniční trať Tel Aviv – Jeruzalém.
Schéma linkového vedení izraelských drah roku 2018, trať Tel Aviv – Jeruzalém tvoří krátkou žlutou linii a související dolní část světle modré linie.
vlak na trati v Nachal Refa'im u Jeruzaléma
Původní nádraží v Jeruzalémě na snímku z doby okolo roku 1900
Příjezd prvního vlaku do Jeruzaléma roku 1892
Původní nádraží v Jaffě na snímku z roku 1891
Mapa trati s vyznačením pozdějších změn a rozšíření

Železniční trať Tel Aviv – Jeruzalém, dříve železniční trať Jaffa–Jeruzalém, nebo jen železniční trať do Jeruzaléma (hebrejsky מסילת הרכבת לירושלים‎, mesilat ha-rakevet li-Jrušalajim, železniční trať do Jeruzaléma) je nejstarší železniční trať v Izraeli, která dříve začínala ve městě Jaffa a vedla do Jeruzaléma. Později byl úsek v Jaffě zrušen a trať je nyní vedena ze sousedního Tel Avivu.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Myšlenku na výstavbu železniční trati v tehdejší osmanské Palestině navrhl již roku 1839 židovský filantrop Moses Montefiore. K realizaci ale došlo až koncem 19. století a to osmanskými úřady. V roce 1890 začalo pokládání kolejí a v roce 1892 dorazil do Jeruzaléma první vlak. Šlo o první železniční spojení Středozemního moře a vnitrozemí Palestiny. Trať začínala v Jaffě a vedla pobřežní nížinou a pak stoupala do Judských hor s využitím údolí místních toků Sorek a Nachal Refa'im. Měřila 82 kilometrů a zpočátku trvalo ujetí celé trasy 3 hodiny a 50 minut. Po první arabsko-izraelské válce v roce 1948 byl výchozí bod trati přenesen do Tel Avivu. V 90. letech 20. století byla trať zaústěna do nového vlakového koridoru (Ajalonská železniční trať) podél takzvané Ajalonské dálnice (dálnice číslo 20) v Tel Avivu a napojena na další železniční tratě. Kvůli dlouhé trase a omezenému rozvoji byla trať postupně během 2. poloviny 20. století vytlačována z trhu rychlejší autobusovou přepravou a měla spíše omezené a turistické využití. V letech 19982005 byla zcela uzavřena z důvodů celkové rekonstrukce, po jejímž skončení byla ale opět otevřena. V roce 2007 zároveň začal provoz na nové železniční trati Tel Aviv – Modi'in, která je součástí nově budovaného vysokorychlostního železničního spojení Tel Avivu s Jeruzalémem, vedeného severní trasou, přes Ben Gurionovo mezinárodní letiště.[1]

Seznam stanic[editovat | editovat zdroj]

V současnosti jsou na železniční trati Tel Aviv-Jeruzalém následující stanice:

Zrušené stanice[editovat | editovat zdroj]

Linkové vedení[editovat | editovat zdroj]

V Izraeli neexistuje pevné dělení na jednotlivé železniční tratě (historicky, geograficky a inženýrsky vymezené). Místo toho je zde preferován systém jednotlivých spojů (linek), které často vedou na větší vzdálenosti po několika historicky a geograficky odlišných traťových úsecích.

V rámci linkového vedení Izraelských drah k roku 2018 je trať Tel Aviv – Jeruzalém obsluhována dvěma samostatnými linkami. Úsek mezi Tel Avivem a Bejt Šemeš obsluhuje linka, jež začíná ve městě Netanja a prochází pak Tel Avivem a dále přes města Lod a Ramle do Bejt Šemeš.

Zde je nutný přestup a zbylý krátký úsek z Bejt Šemeš do Jeruzaléma projíždí kratší spoj.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historical milestones [online]. Izraelské dráhy [cit. 2011-07-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Lines and Stations [online]. Izraelské dráhy [cit. 2018-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]