Železniční trať Monmouth – Ross-on-Wye

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monmouth – Ross-on-Wye
Stát Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Technické informace
Délka 21 km
Rozchod koleje normální rozchod, 1 435 mm mm
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
železniční trať Hereford – Gloucester
0m 0ch Ross-on-Wye
železniční trať Hereford – Gloucester
3m 12ch Walford Halt
4m 10ch Kerne Bridge
Wye
Lydbrook tunnel
Wye
Severn and Wye Railway
5m 40ch Lydbrook Junction
7m 50ch Symonds Yat
anglo-velšská hranice
10m 59ch Hadnock Halt
12m 31ch Monmouth Mayhill
tratě Monmouth – Chepstow a Monmouth – Coleford
Wye
13m 10ch Monmouth Troy
trať Monmouth – Pontypool
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Monmouth – Ross-on-Wye nazývaná také Ross and Monmouth Railway nebo Wye Valley Line (doslova „dráha údolím Wye“) byla 21 kilometrů dlouhá normálněrozchodná železniční trať z Monmouthu do Ross-on-Wye. Její stavba byla povolena parlamentem roku 1865 a trať byla otevřena 4. srpna 1873. V Monmouthu původně končila na východním břehu řeky Wye, ale později, v roce 1874, byla trať protažena přes řeku do zastávky Monmouth Troy. Až do roku 1921 fungovala železnice nezávisle, ale na základě zákona z roku 1921 byla sloučena s Great Western Railway. Provoz na trati byl zcela ukončen k 1. listopadu 1965.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dodavatelem byl John Firbank a stavba železnice trvala osm let. Při otevření 4. srpna končila v Monmouthu stanicí Monmouth Mayhill. V roce 1874, několik měsíců po oficiálním slavnostním zahájení provozu, byl dokončen most přes řeku Wye a trať pak byla prodloužena do stanice Monmouth Troy. Prodloužení bylo oficiálně uvedeno do provozu 1. května 1874.

Na necelých jednadvaceti kilometrech tratě bylo pět stanic. V Ross-on-Wye přitom byla využita infrastruktura stanice již existující pro starší železniční trať Hereford – Gloucester. Další stanice byly Kerne Bridge, Lydbrook Junction, Symonds Yat, Monmouth Mayhill (a později přidaná Monmouth Troy). Později byly přidány také dvě zastávky. Nejdříve v roce 1931 zastávka ve Walfordu a pak v roce 1951 zastávka v Hadnocku. Ta už sloužila pouhých osm let, než byla v roce 1959 na trati ukončena přeprava cestujících.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Zadní ze dvou již neužívaných monmouthských železničních mostů na obrázku sloužil popisované trati z Ross-on-Wye

Trať začínala v Ross-on-Wye a vedla kolem jeho jižního okraje než zamířila na západ údolím řeky Wye po proudu po jejím jižním břehu. Procházela Walfordem a Kerne Bridge. Místo aby sledovala řeku v jejím dlouhém ohybu, tak vedla na druhý břeh a skrz tunel. Následně opět překročila řeku a setkala se s jednou z tratí ze sítě Severn and Wye Railway těsně před Lydbrook Junction. Pak pokračovala dále po jižním břehu Wye a těsně před Symonds Yat procházela dalším tunelem (opět zkracujícím trasu oproti trase řeky) a pak skrz Hadnock do Monmouth Mayhill a posléze i do Monmouth Troy.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Od prvního dne provozovala trať firma Monmouth and Hereford Railway kontrolovaná společností Great Western Railway. Díky tomu mohla Great Wester Railway vést vlaky z Monmouthu přes Ross-on-Wye a dále do Herefordu bez toho, aby museli cestující přestupovat nebo aby byly měněny lokomotivy.

Železnice Ross and Monmouth Railway ovšem zůstávala nezávislá a v roce 1921, kdy byl schválen Railways Act a musela se přímo stát součástí Great Western Railway, byla jedna z posledních mála železnic, které ještě byly tou dobou nezávislé. Součástí Great Western Railway pak zůstala až do znárodnění železnic.

Uzavření[editovat | editovat zdroj]

V lednu 1959 bylo ohlášeno uzavření a 5. ledna byl ukončen provoz na úseku mezi Lydbrook Junction a Monmouthem. Ještě předtím projel po trati zvláštní vlak na trase z Chepstowu do Ross-on-Wye. Je to jediný známý vlak, který kdy tuto trasu projel najednou.[1]

Zbývající část trati mezi mostem u Lydbrooku a Ross-on-Wye byla uzavřena 1. listopadu 1965.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ross and Monmouth Railway na anglické Wikipedii.

  1. The Ross to Monmouth line [online]. 2011-2-15 [cit. 2012-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]