Železniční trať Knin–Zadar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční trať Knin–Zadar
Stát ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Číslo M606
Provozovatel dráhy HŽ Infrastruktura
Dopravce HŽPP
Technické informace
Délka 98 km
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Počet kolejí 1
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.


Vlak na trati mezi obcemi Đervske a Dalmatinska Ostrovica.
Vlak ve stanici Kistanje.

Železniční trať KninZadar (chorvatsky Željeznička pruga Knin–Zadar) se nachází na pomezí chorvatského přímoří a pohraničí s Bosnou a Hercegovinou. Dlouhá je 98 km a slouží od roku 1967. Překonává značné výškové rozdíly, nachází se na ní 19 mostů a 22 tunelů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již na počátku 20. století existovaly různé plány na napojení přístavu Zadar na železniční síť. I přes značné investice v regionu, které uskutečnilo jak Rakousko-Uhersko, tak i Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, však vhodná příležitost na realizaci trati přišla až po druhé světové válce. Stavební práce byly formálně zahájeny v posledních měsících před vypuknutím První světové války, nebyly však po několik desítek let ale obnoveny.

Trať byla budována v 50. a 60. letech 20. století; její výstavba trvala 14 let a probíhala v jednotlivých etapách. Roku 1962 byl otevřen úsek KninKistanje, o rok později pak úsek KistanjeBenkovac. Roku 1967 poté projel vlak po celé trase trati a Jugoslávie tak získala další přístav na Jaderském moři, který byl napojen na její železniční síť.

Kromě zásobování zbožím umožňovala tato trať i dopravu turistů z evropských zemí do letovisk v blízkosti Zadaru. Pravidelně zde byly provozovány rychlíky ze Záhřebu do Zadaru. Sezónně odsud také vyjížděly vlaky do Hamburku i Bělehradu.

Na přelomu 80. a 90. let existoval plán na modernizaci a rozšíření kapacity trati, který však nebyl z důvodů válečných událostí realizován. V oblastech, kudy probíhá trať, žili totiž převážně Srbové, kteří se proti centrální vládě v Záhřebu vzbouřili a vyhlásili Republiku Srbskou Krajinu. Následně bylo území pohraničí Chorvatska a Bosny a Hercegoviny předmětem blokád, ozbrojených akcí a nakonec i otevřených bojů. V lednu a červenci 1991 byla trať ze strany srbských povstalců zaminována.

Až do Operace Bouře a ovládnutí celého území Chorvatska centrální vládou zde proto neprobíhal žádný železniční provoz.

Po skončení konfliktu byla trať částečně obnovena a od roku 1996 obnoven pravidelný provoz. Roku 2012 a 2014 byly provedeny rozsáhlejší rekonstrukční práce na obnově trati; investice měla hodnotu 100 milionů kun a vyžádala si dočasné přerušení provozu na trati.

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bahnstrecke Knin–Zadar na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]