Železniční trať Dětmarovice–Zebrzydowice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dětmarovice–Zebrzydowice
zastávka Závada
zastávka Závada
Stát ČeskoČesko Česko
Číslo 272, 320
Provozovatel dráhy Správa železnic, PKP Polskie Linie Kolejowe
Technické informace
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Traťová třída D4
Napájecí soustava 3 kV DC
Maximální sklon 4 ‰
Počet kolejí 2
Maximální rychlost 140 km/h (CZ), 120 km/h (PL)
Průběh trati
Legenda
trať do Bohumína
284,360 Dětmarovice
Odb Koukolná
trať do Čadce
286,868 Odb Závada
287,775 Závada
trať do Karviné města
290,762 Petrovice u Karviné
292,602 st. hranice CZ/PL
Zebrzydowice
trať do Trzebinie
trať do Cieszyna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Dětmarovice–Zebrzydowice (v jízdním řádu pro cestující je trať na českém území označena pro regionální dopravu jako větev trati 320, pro dálkovou dopravu jako větev tratě 272) je dvojkolejná železniční trať, která je využívána pro osobní a nákladní vlakovou dopravu jak v České republice, tak i Polsku, neboť trať přechází z českého území na polské.

Od jízdního řádu pro rok 2020 je trať také začleněna do tabulky s číslem 272 (HelWarszawaKatowiceChałupki – Bohumín, Moskva – Warszawa, PrzemyślKraków – Katowice, Katowice – Zebrzydowice – Bohumín, BerlinWrocław – Chałupki).

Stanice, zastávky a specifikace[editovat | editovat zdroj]

Dětmarovice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Dětmarovice[1] se nachází na dvou tratích, jednak na trati do Petrovic u Karviné a na mezinárodní trati Bohumín–Čadca.

Ve stanici je ve vymezených časech (převážně od rána do brzkého odpoledne v pracovní dny) možnost si zakoupit vnitrostátní jízdenku. Od rána až do pozdního večera je přístupna čekárna pro cestující, kousek od stanice se nachází policejní stanice a zastávka, kde zpravidla zastavuje linka číslo 502 do Orlové. Dětmarovické nádraží hlavně nabízí dopravní obslužnost občanům města Orlová, kteří ve městě nemají pravidelnou osobní železniční dopravu. Orlová je město, které je zaznamenáno jako jedno z největších bez pravidelné osobní železniční dopravy.[2] Nádraží Dětmarovice patří do Integrovaného Dopravního systému ODIS pod čísly 5, 6 a 7. Dětmarovické nádraží je známo díky elektrárně Dětmarovice, která se při trati nachází. Z tohoto důvodu je v Dětmarovicích provozováno i nákladní nádraží. Elektrárna při trati patří do skupiny ČEZ. Cestující jsou informováni systémem INISS, dříve zde byl systém HaVIS.[3]

Závada[editovat | editovat zdroj]

3 kilometry od stanice Dětmarovice a zároveň 1 kilometr od odbočky Závada se nachází zastávka Závada.[4] Tato zastávka je pro všechny osobní vlaky na znamení. I v tomto případě si musí cestující koupit jízdenku ve vlaku. Závada zároveň patří pod obec Petrovice u Karviné. Zde zastavují pouze osobní vlaky relace Bohumín – Dětmarovice – Petrovice u Karviné. I zde se nedaleko nachází autobusová zastávka příměstské hromadné dopravy. Závada taktéž patří pod IDS ODIS pod číslem 6.

Petrovice u Karviné[editovat | editovat zdroj]

Jako konečnou všech osobních vlaků slouží stanice Petrovice u Karviné,[5] protože se jedná o stanicí hraniční. Před podepsáním Schengenské smlouvy zde zastavovaly i vlaky z/do Varšavy. Po podepsání smlouvy tyto vlaky stanicí projíždějí. Obdobně to bylo u vlaků z/do Zebrzydowice, které pro nevyužití byly zrušeny. Ve stanici není možnost si zakoupit jízdenku. Čekárna pro cestující je dostupná během příjezdů a odjezdů vlaků. Ve stanici se nachází restaurace. Stanice Petrovice u Karviné patří pod IDS ODIS pod číslem 6. Stanice Petrovice u Karviné v minulosti nesla název Petrovice u Bohumína. V minulosti ze stanice jezdily i vlaky do Karviné města a až na bývalé hlavní nádraží v Karviné-Dolech. Tato doprava však kvůli poddolování byla zrušena a v úseku Petrovice u Karviné-Karviná město je trať využívána pro nákladní dopravu. Jednou ročně během Dnů Karviné zde jezdí historický vlak.[6] Cestující jsou informováni informačním systémem INISS, předtím zde byl systém HIS-VOICE. Stanice Petrovice u Karviné je zároveň stanicí nákladní.

Vlaky a doprava[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 zde jezdily osobní vlaky z Dětmarovic (případně až Bohumína, Mošnova a Suchdola nad Odrou) do Petrovice u Karviné a zpět provozované Českými drahami, byly zde nasazovány motorové vozy 810 a elektrické jednotky řad 471 a 650.[7] Od podzimu 2021 jezdily do Petrovic nepravidelně vlaky linky S4 vedené elektrickými jednotkami, a to z Bohumína nebo i ze vzdálenějších stanic.[8]

Nově (od GVD 2022) zde navíc projíždí jeden pár vlaků EC Polonia z Varšavy do Vídně.[zdroj?]

Od GVD 2023-2024 zde jezdí 4 páry osobních vlaků z/do Mošnova.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. České dráhy-Dětmarovice http://www.cd.cz/cd-online/staniceinfo.php?nazev=33274
  2. Petr Litomyský: Seznam největších obcí bez pravidelné veřejné osobní železniční dopravy v ČR http://www.litomysky.cz/mestabezdrahy.htm
  3. Informační systémy pro cestující v železničních stanicích
  4. České dráhy-Závada http://www.cd.cz/cd-online/staniceinfo.php?nazev=34534
  5. České dráhy-Petrovice u Karviné http://www.cd.cz/cd-online/staniceinfo.php?nazev=34524
  6. V rámci Dnů Karviné jezdil historický parní vlak
  7. vagonWEB » Řazení vlaků » 2021 » Trať ODIS-S21. www.vagonweb.cz [online]. [cit. 2021-10-16]. Dostupné online. 
  8. Do Petrovic u Karviné elektrickými vlaky | Novinky | KODIS. www.kodis.cz [online]. [cit. 2021-10-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-10-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]