Železniční policie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příslušnice Železniční policie SR se služebním vozidlem

Železniční policie je jedna ze složek policie. Jejím posláním je ostraha železničních pozemků, drážních vozidel, drážního personálu a cestujících. Jednotlivé kompetence se liší stát od státu. V některých státech například železniční policie hlídá i ostatní dopravní infrastrukturu.

Železniční policie v různých zemích[editovat | editovat zdroj]

Česko[editovat | editovat zdroj]

První ochranná složka na železnici na českém území byly sbory OSOŽ – Ozbrojené stráže ochrany železnic.[1] Ty vznikly v roce 1935 kvůli vzrůstajícímu společenskému napětí a obavám z ohrožení československého státu (pravomoci byly následně vymezeny zákonem 86/1937 Sb.).[1] Úkolem OSOŽ bylo „ochrana bezpečnosti provozu železnice bez přímého zásahu do výkonu služby provozních zaměstnanců, dále udržování pořádku v obvodu dráhy a ochrana majetku“, nepřebírala však pravomoci policie a četnictva.[1]

Během druhé světové války přešla pravomoc ostrahy železnice do rukou německé okupační správy.[1] Po skončení války byla prvorepubliková ostraha železnice obnovena pod ministerstvem dopravy, souběžně také (spíše nesystematicky) prováděl ostrahu na železnici Sbor národní bezpečnosti (SNB).[1] Pátrací služba železniční ostrahy byla zrušena při policejní reorganizaci v roce 1952.[1] V roce 1953 začaly fungovat útvary Veřejné bezpečnosti na železnici (VBŽ).[1] Rozkazem ministerstva vnitra však byla VBŽ v roce 1963 zrušena a rozmělněna do teritoriální hierarchie Veřejné bezpečnosti.[1] Od roku 1964 byly zřizovány pod ministerstvem dopravy útvary Ozbrojené ochrany železnic (OOŽ), v roce 1974 byly reorganizovány na Sbor ozbrojené ochrany železnic (SOOŽ).[1] SOOŽ existoval do roku 1992, kdy byla zřízena Federální železniční policie (FŽP), která fungovala necelý rok do rozpadu ČSFR.[1] Od roku 1994 působila Železniční policie ČR jako Služba železniční policie. V roce 2006 byla organizačně sloučena s pořádkovou policií a od ledna 2009 jí byla podřízena.[1]

Česká železniční policie byla zrušena k 1. červenci 2012, i přes obavy, že tím dojde k zvýšení kriminality na železnici.[2]

Mezi úkoly Oddělení železniční policie a doprovodu vlaků Policie ČR patřilo zejména: zajišťování veřejného pořádku na železnici, ochrana bezpečnosti osob a majetku v železniční dopravě, odhalování trestných činů a přestupků spáchaných v železniční dopravě, provádění doprovodu vlaků osobní i nákladní přepravy a pátrání po osobách a věcech.[3]

Slovensko[editovat | editovat zdroj]

Železniční policie SR byla ozbrojený bezpečnostní sbor SR, který v rozsahu stanoveném zákonem zabezpečoval ochranu železniční dopravy, veřejný pořádek, bezpečnost osob a majetku v obvodu železničních drah na celém území republiky. Činnost Železniční policie upravoval Zákon č. 57/1998 Sb. o železniční policii, ve znění pozdějších předpisů.[4] Zákonem 547/2010, o začlenení Železničnej polície do Policajného zboru a o zmene a doplnení niektorých zákonov, samostatná existence skončila.

Bývalé úkoly Železniční policie[editovat | editovat zdroj]

Železniční policie při zajišťování ochrany železniční dopravy, veřejného pořádku, bezpečnosti osob a majetku spolupůsobí v obvodu železničních drah při ochraně života, zdraví a bezpečnosti osob a majetku, odhaluje trestné činy spáchané v obvodu železničních drah, zjišťuje jejich pachatele a v řízení o těchto trestných činech má postavení policejního orgánu, chrání bezpečnost a plynulost železniční dopravy, objekty a zařízení v obvodu železničních drah, podílí se na zjišťování a objasňování příčin ohrožení bezpečnosti a plynulosti železniční dopravy a spolupůsobí při výkonu státního dozoru na železničních dráhách, zajišťuje v obvodu železničních drah veřejný pořádek, a pokud byl porušen, činí opatření k jeho obnovení, dohlíží v obvodu železničních drah na bezpečnost silničního provozu, odhaluje přestupky spáchané v obvodu železničních drah, zjišťuje jejich pachatele, pátrá po hledaných osobách a po věcech, zejména po ztracených a odcizených zásilkách, po zbraních, střelivu, výbušninách a drogách. Železniční policie plní úkoly na úseku prevence v rozsahu uvedené působnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Železničná polícia na slovenské Wikipedii.

  1. a b c d e f g h i j k Historie železniční policie a ozbrojené ochrany na železnici. www.vlaky.net [online]. [cit. 2019-05-29]. Dostupné online. 
  2. REDAKCE. Železniční policie za měsíc končí, policisty převedou jinam. www.denik.cz. 2012-06-02. Dostupné online [cit. 2019-05-26]. 
  3. Oddělení železniční policie - Policie České republiky. www.policie.cz [online]. [cit. 2019-05-26]. Dostupné online. 
  4. História Železničnej polície, Ministerstvo vnútra SR - Polícia. www.minv.sk [online]. [cit. 2019-05-26]. Dostupné online. (slovensky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]