Žaltman (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna Žaltman
Základní informace
Konstrukceocelová
Kóta paty740 m n. m.
Rok vzniku2020
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
OkresOkres Trutnov
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby23,5 m, vyhlídka v 22 m
Počet schodů120
Počet vyhlídkových
plošin
4
Stavvolně přístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Žaltman se nachází na vrcholu ŽaltmanJestřebích horách. Rozhledna stojí v místě původní rozhledny z roku 1967 v lesích na rozmezí obce Velké Svatoňovice a Radvaniceokresu Trutnov, asi 2 km severně od centra obce Malé Svatoňovice.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Žaltman
Žaltman
Lokalizace rozhledny

Rozhlednu tvoří příhradová konstrukce z ocelových trubek. Na nejvyšší vyhlídkovou plošinu je přístup přes točité schodiště, níže jsou umístěny další tři výhledové plošiny.

Z plošiny je panoramatický výhled na Krkonoše (Sněžka a Černá hora), Rýchory, Vraní hory (Královecký Špičák), Adršpašsko-teplické skály (Čáp), Góry Kamienne (Waligóra), Javoří hory, Soví hory (Velká Sova), Ostaš, Broumovské stěny, Stolové hory (Velká Hejšovina), Králický Sněžník, Orlické hory, Rtyňsko, Úpicko, Kunětickou horu, Zvičinu, Kumburk, Tábor a blízké okolí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V místě stála rozhledna již v letech 1967 až 2019. Obec Malé Svatoňovice dlouhodobě plánovala výstavbu nové rozhledny, dne 1. července 2017 zahájila na výstavbu nové rozhledny sbírku.[1] Po demolici původní konstrukce v říjnu 2019[2] byla v červnu 2020 zahájena výstavba nové rozhledny.

Z původní rozhledny zbyly jen 4 betonové patky, které byly zality do jinak monolitické mohutné základové desky. Na konci srpna 2020 byla pomocí vrtulníku Mi-8 vynesena vlastní kovová konstrukce a točité schodiště[3] a během září byly dokončeny další montážní práce. Novou ocelovou konstrukci vyrobili řemeslníci z nedaleké Jívky z firmy Kovo Kulda. Generálním dodavatelem stavby byla Stavebně dopravní Trutnov, s. r. o. (SDT Trutnov). Na schodech jsou umístěny štítky se jmény dárců. Rozhledna stála necelých 3,5 miliónu korun a na její stavbu přispěl i Královéhradecký kraj.

Dne 24. září 2020 byla rozhledna slavnostně otevřena veřejnosti. Celoroční vstup na rozhlednu je zdarma a bez otevírací doby.[4]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

K rozhledně je přístup pěšky, případně na horském kole. K rozhledně vede pouze lesní cesta.

  • turistická trasa: Od rozcestníku v Malých Svatoňovicích po modré modrá turistická značka značce směrem na Radvanice. Po 1,5 km odbočit vlevo na zelenou zelená turistická značka značku a po ní dále asi 600 m.

V místě rozhledny vzniklo odpočinkové místo se stoly a lavicemi.

Okolí přístupových cest je bohaté na zaniklá důlní díla a lehká opevnění. Rozhledna se nachází v CHKO Broumovsko.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Obec Malé Svatoňovice: Veřejná sbírka pro novou rozhlednu na vrcholu Žaltman [online]. [cit. 2017-07-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-04-10. 
  2. VIDEO: Rozhlednu Žaltman bourají nadšenci zdarma. krkonossky.denik.cz [online]. [cit. 2020-01-10]. Dostupné online. 
  3. VIDEO: Na Žaltmanu už je nová rozhledna, schodiště přinesl vrtulník. krkonossky.denik.cz [online]. [cit. 2021-01-10]. Dostupné online. 
  4. Obec Malé Svatoňovice - Rozhledna Žaltman. www.malesvatonovice.cz [online]. [cit. 2021-06-21]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]