Žalov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Žalov (Roztoky))
Žalov
Levohradecké náměstí
Levohradecké náměstí
Lokalita
Charakterčást města
ObecRoztoky
OkresPraha-západ
KrajStředočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíŽalov (2,82 km²)
Nadmořská výška261 m n m n. m.
PSČ252 63
Žalov
Žalov
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žalov, kdysi samostatná obec, tvoří dnes západní část města Roztoky v okrese Praha-západ, oficiálně se ale město nečlení na části obce.[1] Název Žalov nese jedno ze dvou katastrálních území města Roztoky, které je tvořeno stejnojmennou základní sídelní jednotkou (jednou z 8 základních sídelních jednotek města Roztoky). Na území Žalova se nachází historické hradiště Levý Hradec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie Žalova je úzce spjata s historií Levého Hradce a Roztok. Roku 1867 se Žalov od Roztok oddělil, roku 1960 se k nim opět připojil.

Rok 1932[editovat | editovat zdroj]

V roce 1932 žilo v obci 1767 obyvatel a byly zde evidovány tyto živnosti a obchody: výroba cementového zboží, cihelna, továrna na kůže, drogerie, obchod s dřívím, obchod s uhlím, družstvo pro rozvod elektrické energie v Žalově, 7 hostinců, 10 obchodů se smíšeným zbožím, konsum Včela, 2 krejčí, pekař, pokrývač, porodní asistentka, radiopotřeby, 10 rolníků, 3 řezníci, galanterie, 2 holiči, švadlena, 3 trafiky, truhlář, zahradnictví, 2 zámečníci, 2 zedničtí mistři a 2 kapelníci.[2]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Žalov obsluhují dvě denní a jedna noční autobusová linka Pražské integrované dopravy, které jej spojují s Roztoky a přes Sedlec s Dejvicemi. Linka 350 (ČSAD MHD Kladno) pokračuje přes Žalov směrem na Velké Přílepy, část spojů až do Noutonic či Okoře a dokonce i do Kladna, linka 340 (Dopravní podnik hl. m. Prahy) končí na otočce Levý Hradec. Na noční lince 604 (ČSAD MHD Kladno) jeden pár spojů spojuje Prahu s Žalovem, v sobotu a v neděli spoj z Prahy pokračuje přes Velké Přílepy do Holubice. Před zaintegrováním zde jezdily linky dopravců JUDr. Jan Hofmann, Hubáček a ČSAD KNV Praha.

V Žalově se v údolí Vltavy nacházejí železniční zastávky Roztoky-Žalov a Úholičky na železniční trati Praha – Kralupy nad Vltavou.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. mvcr.cz. aplikace.mvcr.cz [online]. [cit. 2012-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-07. 
  2. Adresář republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství, sestavila a vydala firma Rudolf Mosse, Praha 1932, svazek I, str. 1928. (česky a německy)
  3. ČTVERÁK, Vladimír; LUTOVSKÝ, Michal; SLABINA, Miloslav; SMEJTEK, Lubor. Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha: Libri, 2003. 432 s. ISBN 80-7277-173-6. S. 358–362. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]