Šipot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Šypit)
Šipot
Šipotský vodopád
Šipotský vodopád
Rozměry
Nadm. výška744 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátUkrajina
oblastZakarpatská oblast
OkresChust
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šipot (ukrajinsky Шипіт, Šypit) je karpatský vodopád, spadá na severních svazích horského masivu Boržava, na úpatí hory Gemba. Je hydrologickou přírodní památkou místního významu. Býval zde prales (rezervace) – ten však byl vykácen ve 40. a 50. letech 20. století, v době, kdy patřil Ukrajinské sovětské socialistické republice.[1][2]

Nachází se v hluboké rokli řeky Pylypec (přítok Repynky v údolí Tisy) v okrese Chust v Zakarpatská oblasti Ukrajiny, asi 10 km od vlakového nádraží ve Volovci, 6 km od obce Pylypec.

Od roku 1993 probíhá pravidelně začátkem července poblíž vodopádu neoficiální festival, na kterém se scházejí zástupci různých subkultur z Ukrajiny, Běloruska a dalších zemí. Vyvrcholení oslav je v noci 7. července. Události v Šipotu jsou hlavním tématem knihy Трохи пітьми ukrajinského spisovatele Ljubko Dereše.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Охрана пралесов – реализация идеи дикой природы в Украине | Київський еколого-культурний центр [online]. [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. Пралесы Карпат-национальная гордость Украины. detector.media [online]. 2016-04-06 [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]