Štětinatec haitský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠtětinatec haitský
alternativní popis obrázku chybí
Štětinatec haitský (Solenodon paradoxus)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhmyzožravci (Eulipotyphla)
Čeleďštětinatcovití (Solenodontidae)
Rodštětinatec (Solenodon)
Binomické jméno
Solenodon paradoxus
Brandt, 1833
Areál rozšíření
Synonyma
  • štětinatec podivný
  • štětín haitský
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štětinatec haitský (Solenodon paradoxus) je druh velmi vzácného, nočního, poměrně velkého hmyzožravého savce, jednoho ze dvou žijících druhů starobylého rodu štětinatec.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Je to endemický savec, vyskytuje se pouze v karibské oblasti Střední Ameriky na ostrově HispaniolaDominikánské republice a v Haiti. Žije tam v lesích, křovinatých oblastech i poblíž plantáží. Přes den se ukrývá v rozsochách stromů, v jejich dutinách nebo si vyhrabává nory.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Délka: okolo třiceti centimetrů
Délka ocasu: 17–26 centimetrů
Hmotnost: okolo jednoho kilogramu

Na hmyzožravce je to poměrně velký živočich.

Štětinatec haitský je poměrně pomalé zvíře, je nápadné svým dlouhým čenichem. Barva jeho hrubých chlupů je mezi černou, šedou a hnědou, na spodní straně těla bývá světlejší, vybarvení je u každého jedince odlišné. Čenich, uši, nohy a šupinatý ocas jsou téměř bezsrsté.

Jeho čenich daleko přesahuje čelist a ve spojitosti se zvláštním kloubem, kterým je čelist připevněna k lebce je čenich velice pohyblivý. Přední končetiny má větší a mohutnější, na všech má silné drápy, na předních větší. Díky nim dobře šplhá na stromy a dokáže slézat i skály. Oči má velmi malé a zrak nemá dobře vyvinutý, zato má vynikající sluch a hlavně čich. 40 zubů je uspořádáno podle vzorce 3/3-1/1-3/3-3/3, v druhém spodním řezáku je žlábek, ze kterého je vylučován ze žlázydolní čelisti jed. Samci mají penis a varlata ukrytá v břišní dutině.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Jeho strava, za kterou vychází v noci, je především živočišná. Žere nejrůznější hmyz, pavouky, měkkýše, drobné obojživelníky a plazy jako i ptačí mláďata, nepohrdne ani mršinami; řídce žere i rostlinnou potravu, ovoce, kořínky. Potravu si vyhledává svým pohyblivým čenichem v kůře stromů, štěrbinách skal a hlavně pod spadlými listy, účinně si pomáhá svými masivními drápy. Pro ochromení kořisti ji při skusu vstřikuje do těla toxické sliny.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Samice si staví hnízdonoře, která je součásti rozsáhlých tunelů, do kterých si ukládá i potravu. Její říje je velmi nepravidelná a nezávisí na roční době, samec se může pářit kdykoli. Délka březosti je něco málo nad 50 dnů. Samice má dvě mléčné bradavky, vrhne po jednom až dvou mláďatech dvakrát ročně a ta po narození váží průměrně 75 gramů a měří 15 cm. Během prvních několika měsíců zůstává v jejich blízkosti, kojí je a zvyká je postupně na život mimo noru a samostatný lov.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Průměrná délka života štětinatce haitského není přesně známa, předpokládá se, že dosahuje 10 let. Hlavními predátory jsou na ostrov dovezení psi, kočky a promyky, proti kterým nemá tento těžkopádný druh moc naděje; loví je i lidé. Od roku 1960, kdy ještě nehrozilo druhu vyhynutí, jeho počty značně poklesly. V klasifikaci IUCN byl zařazen mezi ohrožené druhy, v Dominikánské republice je chráněn zákonem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • EATROFF, Adam. Animal Diversity Web: Solenodon paradoxus [online]. University of Michigan Museum of Zoology, MI, USA, rev. 2002 [cit. 2013-01-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  • ARKive: Solenodon paradoxus [online]. ARKive, Wildscreen Trading Ltd., Bristol, UK [cit. 2013-01-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-04. (anglicky) 
  • Evolutionarily Distinct and Globally Endangered species: Solenodon paradoxus [online]. Zoological Society of London, London, GB [cit. 2013-01-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-10. (anglicky) 
  • IUCN Red List of Threatened Species: Solenodon paradoxus [online]. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, rev. 2012 [cit. 2013-01-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]