Štíty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Štíty (část obce))
Možná hledáte: Štít.
Štíty
Pohled na štíteckou radnici
Pohled na štíteckou radnici
Znak města ŠtítyVlajka města Štíty
znakvlajka
Lokalita
Statusměsto
Pověřená obecZábřeh
Obec s rozšířenou působnostíZábřeh
(správní obvod)
OkresŠumperk
KrajOlomoucký
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 976 (2023)[1]
Rozloha29,93 km²[2]
Nadmořská výška443 m n. m.
PSČ789 91
Počet domů553 (2021)[3]
Počet částí obce4
Počet k. ú.6
Počet ZSJ7
Kontakt
Adresa městského úřadunáměstí Míru 55
78991 Štíty
mu.stity@stity.cz
StarostaBc. Jiří Vogel (ODS)
Oficiální web: www.stity.cz
Štíty
Štíty
Další údaje
Kód obce541168
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štíty (německy Mährisch Schildberg, do roku 1949 česky Šilperk[4]) je malé moravské město v Olomouckém kraji, asi 21 km západně od Šumperka a od krajského města Olomouc 62 km severozápadně. Město leží uprostřed podhůří Orlických hor a Hrubého Jeseníku. Štíty jsou jedním z nejstarších měst zábřežského regionu. Žije zde přibližně 2 000[1] obyvatel. Štíty jsou známé díky Acrobat Parku, který je největším areálem pro letní akrobatické skoky na lyžích na světě[5]. Městu se díky zábavným pověstem přezdívá Moravský Kocourkov. Sousedními obcemi sídla jsou Bušín, Jedlí, Horní Studénky, Písařov, Drozdov, Jakubovice, Horní Heřmanice, Výprachtice, Červená Voda a Cotkytle.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Šilperk (dnes Štíty) vznikl pravděpodobně jako osada v podhradí hradu Šilperka, který v dobách krále Přemysla Otakara II. dal zbudovat člen markraběcí družiny Protiven ze Zábřeha a Doubravice. Nejstarším historickým dokladem o Šilperku je Protivenovo privilegium z roku 1278, které se dá považovat za zakládací listinu městečka. Prvním známým správcem panství byl loupeživý rytíř Ješek ze Šilperka. Krátce po roce 1308 mu bylo panství odňato a odevzdáno Šternberkům. Tento rod měl město ve svém majetku podle záznamů v zemských deskách do roku 1480. Roku 1334 povýšili Šternberkové Šilperk na město a dali mu svůj znak – osmicípou zlatou hvězdu v modrém poli s drobnými osmicípými zlatými hvězdičkami mezi hroty.

Od roku 1576 spravovali Šilperk Žalkovští. Po tomto panovnickém rodu se zachovala do dnešní doby významná památka z původního hradu. Vstup do radnice zdobí dnes nově zrenovované alianční erby těchto patronů města – Jana Žalkovského a jeho choti Anežky. Po Bílé hoře byl Šilperk v držení Lichtenštejnů. Lichtenštejnové začlenili dosud samostatný šilperský statek do velkého celku rudského panství, jehož součástí pak zůstal až do konce feudálního období, do roku 1848. Pod lichtenštejnskou správou bylo městečko několikrát zničeno – Švédy, morem, cholerou a požáry. Po zrušení roboty roku 1848 měl Šilperk ráz zemědělské vesnice, v níž žili vedle sebe čeští i němečtí obyvatelé. Od roku 1850 byl Šilperk sídlem okresního soudu a berního úřadu a s ním až do roku 1938 součástí politického okresu zábřežského.

V době před druhou světovou válkou vládly v Evropě díky vzrůstajícímu německému fašismu neurovnané politické a společenské poměry. Nejinak tomu bylo také v Šilperku. Od počátku roku 1938 se zde politické napětí úměrně k celým Sudetám zvyšovalo. Všeobecné stěhování českých obyvatel ze Šilperka nastalo po mnichovské dohodě, ve městě zůstalo jen několik českých rodin. České školy byly zrušeny, učilo se jen německy. K osvobození města došlo Rudou armádou 9. května 1945 (po půlnoci z 8. na 9. května 1945).

Po osvobození se začalo budovat české městečko Šilperk. Vyučování v obecné a měšťanské škole bylo opět zahájeno 17. května 1945. Po odsunu německých rodin rapidně klesl počet obyvatel, v rámci osídlování pohraničí přicházeli noví osídlenci. V poválečné době byly založeny mnohé české spolky a organizace. Vznikaly nové pracovní příležitosti v závodech "Čemolen", "Družspoj", "Dřevotvar". Dne 5. července 1949 byl Šilperk přejmenován na Štíty. Do roku 1973 počet obyvatel vzrostl na 1250 osob. V roce 1976 byly ke Štítům připojeny dvě vesnice – CrhovHeroltice, později také Březná, Horní StudénkyZborov. Horní StudénkyZborov jsou v současné době od Štítů opět odloučené.

17. listopad 1989 se stal mezníkem v nedávné historii československého státu. 8. a 9. července 1990 se konaly svobodné demokratické volby, ve kterých zvítězilo ve státě i ve Štítech Občanské fórum. Tímto datem začala nová éra i v historii Štítů. V devadesátých letech bylo zrekonstruováno zdravotní středisko, zřízena nová lékárna, vznikaly nové firmy a soukromé prodejny. Vybudovala se čistička odpadních vodplynofikace. Štítecké náměstí bylo v roce 1992 vyhlášeno památkovou zónou. V tomtéž roce byly obnoveny pověstné štítecké jarmarky. Poslední jarmark proběhl v roce 2018, poté z důvodu snižující se návštěvnosti zastupitelstvo rozhodlo o jeho nahrazení Dnem pro rodinu, jehož první ročník se setkal s velkým úspěchem. 1. července 1994 byl městu Štíty vrácen status města.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Město Štíty se v posledních deseti letech dynamicky rozvíjí pod vedením starosty Bc. Jiřího Vogela. Postupně probíhá revitalizace náměstí, na kterém dochází k opravám domů v majetku města, obnově kulturních památek a veřejných prostranství. Centrum obce je od roku 1992 městskou památkovou zónou. Na náměstí se nachází několik památkově chráněných památek, mezi které patří např. skulptura sv. Jana Nepomuckého, morový sloup za radnicí a votivní desky patronů Štítů – Jana a Anežky Žalkovských v portálu radnice. K těmto historickým památkám přibyly v poslední době nové moderní prvky – fontána s tryskající vodou, nově vybudovaná vodní kaskáda a sluneční hodiny.

Na Štítecku je poměrně nízká nezaměstnanost, především díky firmě Klein Automotive, která zaměstnává téměř 800 zaměstnanců.

Ve městě je podporován sport, kultura, bydlení a školství, o čemž svědčí nově vybudované sportovní kabiny pro oddíl kopané, multifunkční sportovní hřiště s cvičebními prvky, zrekonstruované třídy a školní jídelna v základní škole, neustále se navyšující bytový fond, pořádají se četné kulturní akce. Výjimkou nejsou ani mezinárodní kulturní a sportovní akce, které jsou pořádány společně s našimi zahraničními partnerskými městy, kterými jsou město NiemodlinPolsku a město Belvedere OstrenseItálii.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Štíty se nachází na území historické země Moravské v blízkosti hranic od Čech. Přes město vede silnice I/43, která se v Bukovici u Písařova napojuje na silnici I/11.

Na konci města, směrem na Heroltice se nachází lokální Železniční trať Lichkov-Štíty z roku 1899. Od roku 2015 zde fungovala částečná doprava, avšak 10. června 2018 byla železniční doprava ve Štítech a v Herolticích ukončena. Důvodem ukončení dopravního úseku tratě byly neshody mezi Pardubickým a Olomouckým krajem a také nevyužitá možnost dopravy. V roce 2019 trať oslavila 120 své existence[6]. V roce 2020 do Štítů jezdil vlak v rámci akce "Cestování časem nesmrtelnou parou"[7]. V zimě v roce 2022 vlakové nádraží posloužilo k natáčení filmových záběrů do videohry Last Train Home[8] od herního studia THQ Nordic.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam kulturních památek ve Štítech.

V katastru obce jsou evidovány tyto kulturní památky:[9]

  • Stará radnice čp. 38 – Renesanční radnice ze 16. století se nachází na náměstí pod číslem 38, upravená po roce 1734 na barokní měšťanský dům; dvorní trakt (bývalý hospodářský dvůr), bývalá barokní stavba z poloviny 18. století, zbourána v 90. letech (havarijní stav). Budova je řadový patrový městský dům na půdorysu písmene L s mansardovou střechou a dvorním křídlem. Čtyřosé průčelí je členěno profilovanými římsami a plastickým štukovaným dekorem. Interiér zdobí křížové a valené klenby s lunetami.
  • Socha sv. Jana Nepomuckého (na náměstí) – Socha sv. Jana Nepomuckého zdobí prostor pod radnicí. Skulptura pochází z roku 1732, znázorňuje sv. Jana Nepomuckého stojícího v oblacích. Socha stojí na podstavci s volutovými křídly a na vysokém soklu se čtyřmi představenými pilastry.

Státem nechráněné památky[editovat | editovat zdroj]

  • Hradiště "Petrov" (směr k Horním Studénkám na hoře Králova Hora) – pozůstatky zdiva hrádku a tři propadliny. Důvod opevnění neznámý, nejspíše se jednalo o strážný objekt střežící ve středověku starou obchodní stezku vedoucí do Klášterce. Je zde možná souvislost sídla s názvem pohoří. Známý pro svoji pověst o Černé paní, která se na hrádku objevuje podle pověsti jednou za tři sta let na Velký pátek.
  • Hradiště "Na Zámeckém Vrchu" (směr od pily na Crhov) – terénní náznaky, dosud zachovalý příkop, nepatrné zbytky zdiva na hradisku. Přibližná doba od založení do zániku se odhaduje na 13. století až 15. století. Údajně předchůdce hradu ve Štítech. Pravděpodobné sídlo loupeživého rytíře Ješka ze Šilperka.

Zaniklé památky[editovat | editovat zdroj]

  • Šilperský hrad – Hrad (někdy uváděné jako "městská tvrz" nebo "větší hrádek") stál v místech dnešního zdravotního střediska, kostela, fary a několika obytných domů. Byl založen údajně v polovině 13. století Protivenem ze Zábřeha a Doubravice. Historici se přiklání k názoru, že byl hrad vystavěn dříve než město. Po roce 1308 získán Šternberky. V roce 1424 pobořen husity, poté částečně v 16. stol. opraven Janem Žalkovským, který měl se svojí chotí údajně několik let v hrádku bydlet a ve třicetileté válce zničen a rozebrán. Zdivo bylo poté použito na opravu náměstí po požárech, k opravě kostela a fary (1755, 1794), ke zbudování nové radnice (1756,1857) a k opěrné zdi táhnoucí se od náměstí směrem k pilníku (1872). Jediné dochované památky ze hrádku jsou alianční erby Jana Žalkovského, které jsou upevněny na fasádě radnice. Dochován je pozůstatek hradního příkopu v průrvě od Acrobat Parku směrem k farní zahradě. Podoba hrádku není zcela známa.
  • Cihelna – Cihelna ve Štítech byla z konstrukčního hlediska ojedinělou technickou stavbou z roku 1911 představující typ cihlářské pece s klikatým vedením ohně, který se na území dnešní ČR stavěl velmi sporadicky. Z konstrukčního hlediska se jednalo o ojedinělou a autenticky dochovanou technickou stavbu, která představovala velmi významnou památku naší cihlářské výroby. Pro své architektonické a technické kvality byl objekt zahrnut i do publikace Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Objekt cihelny, kde se v kruhové peci pálily plné cihly do roku 2004 byl svým způsobem průmyslový skanzen, ovšem veřejnosti nepřístupný. Památkou byl od roku 2007. V roce 2016 zrušena památková ochrana. V roce 2017 z důvodu špatného stavu a možnosti ohrožení na zdraví objekt zbořen.[10]

Přírodní památky[editovat | editovat zdroj]

Pověsti města Štíty[editovat | editovat zdroj]

Město Štíty je známo pro svou pověst "Moravského Kocourkova", v pověstech se vypráví o městečku "Šimperk" a o lidech zde žijících tzv. Šimperácích. Zdejší obyvatelstvo provází kdejaké bláznivé příhody (např. pověšení obecního vola na věž kostela[11], o kapsářském cechu na zdejším jarmarku, o sloním vejci v šimperské kašně, atd). Většina pověstí se shoduje s těmi v knize Kronika města Kocourkova jejímž autorem je spisovatel Ondřej Sekora.

Pověsti vznikly odvozením ze staré německé pověsti z 16. století "Die Schildbürger", která pojednává o obyvatelích saského města Schildau.

O štíteckých regionálních pověstech napsali ve svých knihách sběratelé lidových pověstí Anežka Šulová, Bohuslav Indra, Václav Rýznar a Gustav Mikusch.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Meziválečné Štíty (Šilperk) se svými obyvateli jsou pod fiktivním jménem Arnau zobrazeny v románu Zapadlí vlastenci 1932 spisovatele Josefa Kocourka, který se ze sociálně kritické pozice vyjadřuje k menšinovému českému školství v německojazyčném pohraničí.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Stav obyvatel Štíty 2011 – 2018
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Štíty 1621 1624 1622 1614 1615 1598 1591 1580
Březná 242 245 245 246 243 239 238 234
Crhov 100 102 98 96 90 87 87 91
Heroltice 100 98 100 95 97 102 101 101
Pohyb osob 2011 – 2018
Přist. Odst. Nar. Zemř. Celkem obyvatel
2011 55 33 18 25 2063
2012 52 44 20 22 2069
2013 40 44 21 18 2068
2014 27 52 25 16 2052
2015 42 46 18 21 2045
2016 54 76 24 21 2026
2017 46 52 22 25 2017
2018 44 57 17 15 2006
Průměrný věk obyvatel
Věk
Štíty 41,96
Březná 37,51
Crhov 43,77
Heroltice 48,51

Části města[editovat | editovat zdroj]

  • Štíty (k. ú. Štíty-město a Štíty Hamerské)
  • Březná (k. ú. Březná a Březenský Dvůr)
  • Crhov (k. ú. Crhov)
  • Heroltice (k. ú. Heroltice u Štítů)

Sport[editovat | editovat zdroj]

Činnost Tělovýchovné jednoty Sokol Štíty byla obnovena v roce 1946 a působí na poli sportovním s úspěchy i neúspěchy až po dnešek. Veškerá práce spočívá na dobrovolnosti jak cvičenců, cvičitelů, trenérů, tak hráčů v jednotlivých oddílech. TJ sdružuje přibližně 360 členů, kteří jsou zainteresováni ve čtyřech oddílech a jednom odboru.

V roce 2002 nechal olympijský vítěz Aleš Valenta vystavět na místě bývalého koupaliště sportovní komplex Acrobat Park, který je zaměřený na akrobatické lyžování, snowboarding, volejbal a další sporty. Jedná se o největší komplex svého druhu na světě.

  • Fotbal – hraje se krajská soutěž (muži A), okresní soutěž (muži B), okresní přebor – dorost, mladší žáci a mladší přípravka
  • Stolní tenis – hraje se krajská soutěž
  • Lední hokej – amatérský sportovní tým Blue Boys Štíty
  • Tenis – rekreační úroveň
  • Šachy – hraje se okresní přebor dospělých
  • ASPV – odbor, který sdružuje turisty a cvičení žen

Společensko-kulturní akce[editovat | editovat zdroj]

  • Setkání na pomezí Čech a Moravy – Každým rokem před samotným zahájením se koná mše svatá v místním kostele, po které navazuje doprovodný hudební program.
  • Den pro rodinu - nová akce, která nahradila Štítecký jarmark
  • Štítecká pouť

Průmysl[editovat | editovat zdroj]

  • Klein Automotive – Společnost Klein Automotive s. r. o. je již více než 30 let dodavatelem obráběných a tvářených kovových dílů pro automobilový průmysl. Firma sídlí na severní Moravě blízko hranice České republiky s Polskem ve městě Štíty. V uplynulých letech se jí podařilo splnit důležitý cíl – stala se strategickým dodavatelem společnosti ŠKODA AUTO. V současné době zaměstnává téměř 800 pracovníků.[12]
  • ZK Žerníček Kovovýroba – ZK Žerníček kovovýroba s. r. o. je firmou, která se zabývá strojírenskou výrobou. Firma byla založena v roce v roce 1991 a je středně velkou výrobní společností, která zaměstnává kolem 60 kvalifikovaných zaměstnanců. Výrobní program je zaměřen především na výrobu kovových přepravních palet určených pro logistické procesy. Tyto přepravní palety se převážně používají v automobilovém průmyslu.[13]
  • ZEAS Březná a.s. – Zemědělská akciová společnost byla založena v květnu roku 1993 skupinou oprávněných osob a vlastníků zemědělské půdy, kterým tehdejší Státní statek Štíty vrátil v restitucích zemědělský majetek. Mezi hlavní předměty podnikání patří: hostinská činnost, zemědělství, včetně prodeje nezpracovaných zemědělských výrobků, silniční motorová doprava nákladní, výroba elektřiny, obchod a služby.[14]

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Vyhláška ministerstva vnitra č. 3/1950 Sb., o změnách úředních názvů míst v roce 1949. Dostupné online.
  5. ubytování, restaurant a sport | Acrobat PARK. www.acrobatpark.com [online]. [cit. 2020-04-03]. Dostupné online. 
  6. KRŇÁVEK, Petr. Opuštěné nádraží ožilo davy. Přilákal je parní vlak. Deník.cz. 2019-12-08. Dostupné online [cit. 2020-05-13]. 
  7. Cestování časem nesmrtelnou párou | Město Štíty [online]. [cit. 2021-05-17]. Dostupné online. 
  8. Last Train Home | Behind the Announcement Trailer. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  9. PERŮTKA, M. (red.). Seznam nemovitých kulturních památek okresu Šumperk. Olomouc: Památkový ústav v Olomouci a OÚ Šumperk, 1994. ISBN 80-901473-5-6. 
  10. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-12]. Identifikátor záznamu 543561485 : cihelna. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  11. Štíty — Toulavá kamera. Česká televize [online]. [cit. 2020-02-08]. Dostupné online. 
  12. KLEIN automotive s.r.o. | KLEIN automotive s.r.o.. klein-automotive.cz [online]. [cit. 2016-07-07]. Dostupné online. 
  13. KOVOVÝROBA - ZK ŽERNÍČEK, Štíty. www.kovozernicek.cz [online]. [cit. 2016-07-07]. Dostupné online. 
  14. MINÁŘ, P+M. ZEAS Březná a.s.. www.zeasbrezna.cz [online]. [cit. 2016-07-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]