Špionky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Špionky
Původní názevTotally Spies!
Žánrsitcom / komedie / animovaný
Formátseriál
NámětVincent Chalvon-Demersay
David Michel
Skladatel znělkyMiranda Cooper
Brian Higgins
Matt Gray
Úvodní znělka„Here We Go“ (1.-5. série)
„We Are Totally Spies!“ (6. série)
Země původuKanadaKanada Kanada
FrancieFrancie Francie
Jazykyangličtina
francouzština
Počet řad6
Počet dílů156 (seznam dílů)
Obvyklá délka20–23 minut
Produkce a štáb
Produkční
společnost
Banijay Kids & Family
DistributorBanijay Kids & Family
Netflix
Premiérové vysílání
StaniceDisney XD Europe
Canal France International
Marathon Media
Zodiak Media
Vysíláno3. listopadu 2001 dosud
Posloupnost
NásledujícíThe Amazing Spiez!
Oficiální webové stránky
Špionky na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Špionky (též Totally Spies – Špiónky, v originále Totally Spies!) je francouzsko-kanadský animovaný seriál, v České republice vysílaný na kanále Jetix a později i na kanále Disney Channel. Ve Spojených státech je vysílán na kanálech TF1, Teletoon, ABC Family, Cartoon Network a Kabillion. Seriál se měl původně vysílat od 3. listopadu 2001 do 1. června 2010, ovšem začátkem roku 2012 byla oznámena 6. série, která skončila 3. října 2014. Celkem bylo do 3. října 2014 odvysíláno 156 dílů v šesti sériích. Každá série má přesně 26 dílů. V roce 2015 byl uveden i celovečerní film, který popisuje začátek celého příběhu a na který navazují jednotlivé série, vypráví příběh o tom, jak se Sam, Clover a Alex daly dohromady.

Na celý seriál později navazuje spin-off The Amazing Spiez! - seriál o čtyřech tajných agentech, kde jde v podstatě o stejnou dějovou linii, ale vyprávěnou z pohledu jiné skupiny tajných agentů. Seriál představuje úplně novou skupinu, zaměřuje se na sourozence Clarkovi, Leeho, Marca, Megan a Tonyho, ale v příběhu zachovává Jerryho. Samy původní špionky - Sam, Clover a Alex - se v seriálu, ač ojediněle, vyskytují. Seriál měl premiéru 15. března 2009 na Disney Channel Asia; svou premiéru v USA zažil seriál 26. dubna 2010 na Cartoon Network. V Kanadě byl seriál uveden 2. září 2010 na Teletoonu.

V roce 2023 přišla informace, že v roce 2024 bude uvedeno další pokračování. Zatím se neví, jestli bude navazovat nebo bude děj od začátku.

Seriál Totally Spies! se v 5. sérii, ve 14. díle (ve 118. epizodě), prolíná se seriálem Martin Mystery, který se vysílal v letech 2003-2006.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Seriál vypráví příběh tří dívek z Beverly Hills, Sam, Clover a Alex, které zajímají, jako jejich ostatní vrstevníky, koníčky jako je nakupování, sport, schůzky s kluky a škola. Zároveň jsou však tajné agentky mezinárodní organizace WOOHP (Světová Organizace Na Ochranu Lidstva - World Organization Of Human Protection). Jejich nadřízený Jerry je vysílá na mise po světě, aby většinou odhalily zločince a zabránily mu v provedení jeho plánu. To vše se odehrává na pozadí normálního teenagerského života a klasických dívčích problémů.

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Sam[editovat | editovat zdroj]

Samantha Claire, Sam'' Simpsonová je jednou z členek špionského týmu. Na začátku seriálu jí je 14 let, je z týmu nejstarší, a proto ji Clover i Alex berou také jako starší sestru. Stejně jako její kamarádky nemá ráda Mandy a její přítelkyně (Dominique a Caitlen). Její špionský outfit má zelenou barvu a je stylizovaný podle potřeby misí. Má dlouhé rusé vlasy, zelené oči a světlou pokožku. Ve škole je nejlepší studentkou, ráda se učí a při operacích je mozkem celého týmu. Většinu problémů úspěšně vyřeší logickým uvažováním.

Clover[editovat | editovat zdroj]

Clover Aisha Ewig je jednou z členek týmu. Je stejně stará jako Sam. Clover se nejvíc z celého týmu nesnáší s Mandy, se kterou rvoří duo nesmiřitelných sokyň. Její špionský outfit je rudý, přizpůsobený potřebám dané mise. Clover má krátké blond vlasy, modré oči a světlou pokožku. Nerada se učí, miluje módu, kluky, ráda je středem pozornosti. Ve škole je velice populární, chodí ráda nakupovat a sportuje. Během misí většinu problémů řeší kreativitou a neobvyklými nápady.

Alex[editovat | editovat zdroj]

Alexandra, Alex '' Vaquez je jednou z členek týmu. Je o rok mladší než Clover a Sam. Její špionský oblek je tmavě žlutý a přizpůsobený potřebám mise. Má krátké černé vlasy, zlato hnědé oči a tmavou pokožku, z čehož se dá usuzovat na latinskoamerický původ. Z celého týmu je nejatletičtěji založená, ve většině sportů mezi vrstevnicemi vyniká. Jako nejmladší je velice naivní, avšak přátelská, a když chce, může i logicky přemýšlet a uspět. Dělá jí problémy řídit jakýkoliv dopravní prostředek. Při misích nejčastěji využívá atletické schopnosti a mrštnost.

Jerry[editovat | editovat zdroj]

Jerry Lewis je ředitelem WOOHP a nadřízeným Sam, Clover a Alex. Je to starý, přibližně sedmdesátiletý muž s ustupujícími šedými vlasy. Často je přivolává do centrály WOOHP velice podivnými způsoby a jeho pokusy o vtipy se často míjí účinkem. Špionkám vždy poskytuje základní údaje o nadcházející misi a předává jim potřebné vybavení.

Mandy[editovat | editovat zdroj]

Největší sokyně špionek, která jim často znepříjemňuje život. Je bohatá, rozmazlená a považuje se za královnu školy. Často je středem pozornosti, kvůli čemuž se nesnáší především s Clover. Má dlouhé černé vlasy, světlou pokožku a fialové oči. Pod levým okem má znaménko krásy.

G.L.A.D.I.S[editovat | editovat zdroj]

(Gadget Lending And Distribution Interactive System; česky Generátorový Licenční a Distribuční Interaktivní Systém)

Superpočítač, který Jerry sestavil, aby mu sloužil jako jeho osobní asistent. G.L.A.D.I.S je velice sebevědomá, nadprůměrně inteligentní (má mozek zločince) a často o sobě prohlašuje, že celou centrálu má na povel ona. Objevuje se pouze ve 3. a 4. sérii, kde především produkuje vybavení pro tým špionek. Jerry ji později rozebere, protože na něj prý moc narážela.

Vysílání[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Špionky.
ŘadaDílyPremiéra v USAPremiéra v ČR
První dílPoslední dílPrvní dílPoslední díl
1 263. listopadu 200115. června 20025. září 2010
2 268. srpna 200319. září 2004
3 263. října 200431. července 2005
4 263. dubna 20068. března 2007
5 2626. dubna 20101. června 201015. července 201230. srpna 2012
6 264. září 201327. února 201421. října 201325. listopadu 2013
7 262024bude oznámenobude oznámenobude oznámeno

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]