Šešovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Šešovice (tvrz))

Šešovice je zaniklá vesnice, která se pravděpodobně nacházela na cestě z Prahy do Hrdlořez. Její lokace není známa.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

O vsi Šešovice pochází nejstarší písemná zpráva z roku 1325, kdy byla jejím vlastníkem vyšehradská kapitula.

Roku 1408 zdejší dvůr koupil měšťan Většího Města pražského Jan Mohelnice (Müglicz). O čtyři roky později prodal část svých statků - malou vinici, chmelnici a pusté městiště - Michalovi, vinaři z Libochovan[2]. Janův syn Linhart dvůr prodal roku 1434 Janovi Rakovnickému z pražského Nového Města. Poté se majitelé často střídali. Roku 1463 koupil šešovický poplužní dvůr s tvrzí Mikuláš Věchtík ze Starého Města pražského a o rok později tento majetek prodal. V první polovině 16. století se držitelé vsi a dvora opět rychle střídali.

Roku 1553 ji od Jana Rašína z Rýzmburka koupilo Staré Město pro špitál svatého Pavla za Poříčskou branou. Tato kupní smlouva je poslední zprávou o později zaniklé vsi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. František Holec. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Sv. 7, Praha a okolí. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1988. 221 s. S. 89.
  2. Monasterium.net. Virtuální archiv. Fond: Křižovníci s červenou hvězdou - generalát a konvent, Praha (1233-1872). Charter: 410, 14. červen 1412. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOLEC, František aj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Sv. 7, Praha a okolí. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1988. 221 s. S. 89.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]