Šatoj (okres)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Okres Šatoj
Шуьйтан Кlошт
Шатойский район
Geografie
Poloha okresu na mapě Čečenska (zastaralý stav před r. 2012)
Poloha okresu na mapě Čečenska
(zastaralý stav před r. 2012)
Hlavní městoŠatoj
Souřadnice
Rozloha505 km²
Časové pásmoUTC+3
Obyvatelstvo
Počet obyvatel18 852 (2016)
Hustota zalidnění37,3 obyv./km²
Správa regionu
StátRuskoRusko Rusko
Nadřazený celekRuskoRusko Rusko
Čečensko Čečenská autonomní republika
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Okres Šatoj (čečensky Шуьйтан Кlошт, rusky Шатойский район) se nachází v jižní části Čečenské autonomní republiky Ruské federace. Území okresu, jehož správním centrem je obec Šatoj, má rozlohu 505 km².

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Horský okres Šatoj sousedí na severu s grozněnským okresem, na východě s okresem Šaroj, na jihu se nachází okres Itum-Kali a na západě jsou hranice okresů Urus-Martan a Galan-Čož. Územím protéká řeka Argun. Významnou součástí okresu Šatoj je Argunská soutěska.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Údaje z databáze Federální statistické služby Ruské federace[1] ukazují trvalý vzestup počtu obyvatel. Zatímco v roce 2002 v šatojském okrese bylo registrováno 13155 osob, k 1. 1. 2016 to bylo již 18852 obyvatel. Pokud jde o národnostní složení, podle výsledků sčítání obyvatelstva z roku 2010 76,71% obyvatel tvořili Čečenci a 12,35% Rusové. Zhruba 200 obyvatel se hlásilo k avarské národnosti a stejný počet osob k národnosti kumycké. Menší počet obyvatel uvedl národnost kazašskou, lezginskou, tatarskou a některé další.

Mapa centrální oblasti Čečenska z konce 19. století

Střediskové obce[editovat | editovat zdroj]

Území šatojskéhoho okresu je administrativně rozděleno pod správu 15 střediskových obcí. Jedná se obce: Aslanbek-Šeripovo (Хьена-Кхаьлла), Bolšie Varandy (Лакха-Варанда), Borzoj (Борзе), Vašindaroj, Daj (Д1ай), Zony (Зо́нах), Nichaloj (Нихала), Nočchi-Keloj (Нохч-Кела), Pamjatoj (Пхьаьмта), Satti (Саьтта), Ulus-Kert (Улус-Керт), Chal-Kiloj (Хьалa-Кела), Charsenoj (Хьорсана), Šaro-Argun a Šatoj (Шуьйта, Шуьйта гӀала, Хьакка гӀала, Хьакка). Celkem se na území okresu nachází 32 obydlených sídel. Jsou zde také pozůstatky dalších 8 obcí, které po násilné deportaci příslušníků čečenského národa v roce 1944 již nebyly znovu osídleny a zanikly.

Válečná historie[editovat | editovat zdroj]

Argunská soutěska u Jaryš-Mardy v okrese Šatoj

Historie okresu Šatoj je nedílně spjata s odporem čečenských horalů proti cizím vojskům a nejrůznějším nájezdníkům, snažícím se ovládnout toto území a průchod Argunskou soutěskou. Četné ozbrojené boje zde probíhaly od nejranějšího středověku až po období Kavkazské války v 19. století. Jedním z důsledků porážky Čečenců v této válce bylo mj. vybudování posádkové pevnosti Šatoj v roce 1858.

K četným vojenským operacím na území šatojského okresu došlo i na přelomu 20. a 21. století v průběhu tzv. čečenských válek. Nejznámějšími událostmi jsou například boje u Jaryš-Mardy, boje o Šatoj a bitva o kótu 776 v Argunské soutěsce v únoru roku 2000, během něhož byla velkou čečenskou přesilou zlikvidována téměř celá 90členná rota ruských výsadkářů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Шатойский район na ruské Wikipedii.

  1. Stránky Federální statistické služby RF Archivováno 15. 11. 2017 na Wayback Machine. (rusky)
  2. В Минобороны почтили память 6-й роты десантников, погибших в Аргунском ущелье. vesti.ru [online]. 2016-03-01 [cit. 2016-05-24]. Dostupné online. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]