Šanghajská univerzita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šanghajská univerzita
上海大学
Motto
Snaž se zlepšovat bez zastavení a použij své schopnosti ke zlepšování světa
ZkratkaShangda (上大)
Rok založení1994
Typ školyveřejná (municipální)
Vedení
Prezident (CEO)Liu Changsheng
Další informace
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíShanghai-Hong Kong University Alliance, Double First Class University Plan a Plan 111
https://www.shu.edu.cn/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šanghajská univerzita (čínsky v českém přepisu Šang-chaj ta-süe, pchin-jinem Shànghǎi Dàxué, znaky zjednodušené 上海大学, tradiční 上海大學) je univerzita v Šanghaji v Čínské lidové republice. Kampusy má v obvodech Pao-šan, Ťing-an a Ťia-ting.

Původně byla založena v roce 1922, ale v rámci aktivit navazujících na revoluční změny v roce 1927 byla zrušena. Znovu založena byla v roce 1983 a v roce 1994 do ní byly sloučeny tři další univerzity a stala se největší šanghajskou univerzitou. Má dohromady přibližně 55 tisíc studentů a 29 fakult, 3 hlavní kampusy.

Univerzita je velmi aktivní v náboru zahraničních studentů, nábor je pak realizovaný přes jejich webové rozhraní, na studium je možné využít jedno ze státních stipendií.[1][2]

Šanghajská univerzita se v počtu akademických prací zařazených do mezinárodních databází CPCI-S (The Conference Proceedings Citation Index ), EI (The Engineering Index) a SCI (The Science Citation Index) řadí mezi čínské vysoké školy na 28., 43. a 49 místě. [3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Shanghai-Universität na německé Wikipedii a Shanghai University na anglické Wikipedii.

  1. CSCSSTIPENDIUM. CSC stipendia | Čínská stipendijní rada | Čínská vládní stipendia. Chinese Government Scholarship 2024 | Apply Online [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  2. apply.shu.edu.cn [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  3. 上海大学基础教育集团. web.archive.org [online]. 2022-05-01 [cit. 2024-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-05-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]