Šalvěj Yangova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠalvěj Yangova
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí šalvěj Yangova (Salvia yangii)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
Rodšalvěj (Salvia)
Podrodperovskie (Salvia subgen. Perovskia)
Binomické jméno
Salvia yangii
B.T.Drew, 2017
Synonyma

Perovskia atriplicifolia Benth.

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šalvěj Yangova (Salvia yangii)[1], známá též pod starším jménem perovskie lebedolistá (Perovskia atriplicifolia) nebo pod lidovým názvem "ruská šalvěj"[2], je vytrvalá rostlina patřící do čeledi hluchavkovité (Lamiaceae). Tvoří až 1,5 m vysoké polokeře. Je původní v oblastech Střední Asie, na území Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, zasahuje též do Číny, konkrétně Sin-ťiangu a Tibetu. Přirozeně roste ve stepích, na pastvinách, v suchých křovinách a synantropní vegetaci. Druh je pěstován jako okrasná rostlina i v ČR. Je atraktivní v době květu a stříbřitým olistěním během vegetace. Celá rostlina silně voní.

Lze ji používat do skupin i jako záhonovou solitéru. Kvete od září do října. Preferuje slunečné polohy, propustné půdy. Vhodná je zimní přikrývka, může namrzat. Dobře obráží. Snáší exhalace. Dobře snáší řez, obvykle netrpí škůdci. Rozmnožuje se semeny, řízkováním bylinnými, nebo dřevitými řízky.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Celý rod perovskie byl na základě molekulárních studií vřazen do rodu šalvěj. Vzhledem k tomu, že druhové epiteton atriplicifolia bylo v rodu Salvia již dříve použito pro jinou rostlinu, bylo dle pravidel botanické nomenklatury nutno vytvořit zcela novou kombinaci, jíž je název Salvia yangii. Jméno bylo zvoleno na počest čínského botanika Chang Y. Yanga.[1][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SALVIA YANGII B. T. Drew – šalvěj Yangova / šalvia | BOTANY.cz [online]. [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  2. Perovskie aneb ruská šalvěj – nenáročná rostlina [online]. 2014-06-05 [cit. 2022-08-27]. Dostupné online. 
  3. Salvia yangii B.T.Drew | Plants of the World Online | Kew Science. Plants of the World Online [online]. [cit. 2021-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]