Šťavelan vápenatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šťavelan vápenatý
Strukturní vzorec
Strukturní vzorec
Obecné
Systematický názevethandioát vápenatý
Triviální názevšťavelan vápenatý
Ostatní názvyoxalát vápenatý
Funkční vzorecCa(COO)2
Sumární vzorecCaC2O4
Vzhledbezbarvá krystalická látka
Identifikace
Registrační číslo CAS563-72-4
5794-28-5 (monohydrát)
Vlastnosti
Molární hmotnost128,10 g/mol
146,12 g/mol (monohydrát)
Teplota rozkladu200 °C
Hustota2,2 g/cm³
Rozpustnost ve vodě0,000 67 g/100 ml
Bezpečnost
GHS07 – dráždivé látky
GHS07
[1]
Varování[1]
Není-li uvedeno jinak, jsou použity
jednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šťavelan vápenatý (též oxalát vápenatý) je organická sloučenina tvořící jehličkovité krystaly. Chemický vzorec látky je CaC2O4 nebo Ca(COO)2.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Velké množství šťavelanu vápenatého se nachází v jedovaté rostlině diffenbachii. Je obsažen také v listech rebarbory, různých druzích šťavelu (Oxalis), v árónovitých, kolokázii jedlé a v agáve, v malých množstvích také ve špenátu a červené řepě. Nerozpustné krystaly šťavelanu vápenatého jsou přítomny ve stonku, kořenech a listech. Šťavelan vápenatý je také vylučován velkými houbami, jeho krystaly se nacházejí jak v plodnicích, tak i na hyfách hub v půdě.

Mikroskopické zobrazení krystalů šťavelanu vápenatého v moči

Šťavelan vápenatý je hlavní složkou pivního kamene, nahnědlé sraženiny, která má tendenci se hromadit v nádržích, sudech a jiných zásobnících používaných při vaření piva[2]. Pivní kámen se skládá z vápenatých a hořečnatých solí a z různých organických látek vznikajících při procesu vaření piva. Podporuje růst nechtěných mikroorganismů, které mohou nepříznivě ovlivnit nebo úplně zničit chuť celé várky piva.

Trichomy – rostlinné chlupy v řapících a květních stvolech leknínu a stulíku jsou vyztuženy šťavelanem vápenatým.

Krystaly šťavelanu vápenatého v moči jsou nejčastější příčinou ledvinových kamenů u lidí, tvorba těchto krystalů je také jedním z toxických účinků při otravě ethylenglykolem.

Šťavelan vápenatý se přirozeně vyskytuje v podobě tří minerálů: whewellit (monohydrát, známý například z uhelných slojí), weddellit (dihydrát), a velmi zřídka také jako trihydrát nazývaný caoxit.

Účinky při požití[editovat | editovat zdroj]

Již malé dávky šťavelanu vápenatého jsou dostatečné, aby způsobily silný pocit pálení v ústech a jícnu, otok a dušení. Ve větších dávkách však šťavelan vápenatý způsobuje vážné zažívací potíže, problémy s dýcháním a – při dostatečné dávce – křeče, kóma a smrt. Z těžké otravy šťavelanem se lze zotavit, může ale dojít k trvalému poškození jater a ledvin.

Nejsilnější reakce vyvolává stonek dieffenbachie. Jehličkovité krystaly způsobují bolest a edém při kontaktu se rty, jazykem, ústní sliznicí, spojivkou a kůží. Příčinou edému je primárně přímé poškození způsobené krystaly, v menší míře také jiné rostlinné toxiny (bradykininy, enzymy atd.).

Léčba[editovat | editovat zdroj]

Je nezbytná okamžitá lékařská pomoc. Ohrožení průchodnosti dýchacích cest závisí na druhu požité rostliny, od mírného (kolokázie jedlá, Colocasia esculenta) po vážnější (ariséma Arisaema). Jediný lusk arisémy způsobí okamžitý otok a pálení. Tento otok ustoupí až za více než 12 hodin. Pro léčbu v rámci lékařské první pomoci je indikován Benadryl, Epinefrin a Pepcid, vždy nitrožilně. Přestože jde především o lokální reakci, léčí se jako reakce anafylaktická.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Calcium oxalate na anglické Wikipedii.

  1. a b Calcium oxalate. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov [online]. PubChem [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. JOHNSON, Dana. Removing Beerstone [online]. Birko Corporation R&D, 1998-03-23 [cit. 2007-08-06]. (Modern Brewery Age). Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-29. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]