Řasovník protáhlý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŘasovník protáhlý
alternativní popis obrázku chybí
Phyllopteryx taeniolatus v Cabbage Tree Bay, Sydney, Austrálie
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádvolnoostní (Syngnathiformes)
Čeleďjehlovití (Syngnathidae)
Rodřasovník (Phyllopteryx)
Binomické jméno
Phyllopteryx taeniolatus
Lacepède, 1804
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řasovník protáhlý (Phyllopteryx taeniolatus), je mořská ryba příbuzná mořskému koníku. Synonymická jména jsou Phyllopteryx foliatus, Syngnathus foliatus (Shaw, 1804), Syngnaths taeniolatus a řasovník chaluhový.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Řasovník protáhlý, Phyllopteryx taeniolatus, je jediným členem rodu řasovník, jde o monotypický rod. Existuje ještě řasovník rozedraný, Phycodurus eques, ale jak je vidno z latinského pojmenování, nejedná se o dva druhy stejného rodu. Přestože české pojmenování rodu se u řasovníka protáhlého a řasovníka rozedraného shoduje, latinská jména rodů jsou Phyllopteryx taeniolatus a Phycodurus eques, nejde tedy o stejný rod a řasovník je skutečně monotypickým (pouze jednu skupinu v sobě majícím) rodem [2].

Řasovník byl pojmenován po svém vzhledu, který připomíná řasu, díky čemuž je dobře maskován v porostech řas, ve kterých se obvykle pohybuje. Může měřit až 45 cm.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Řasovník se nachází ve vodě v hloubkách od 3 do 50 m okolo jižního pobřeží Austrálie, zhruba mezi Port Stephens v Novém Jižním Walesu a Geraldtonem v Západní Austrálii a také kolem Tasmánie. Řasovník protáhlý je emblémem australského státu Victoria (viz Victoria (Austrálie))

Způsob života a rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Řasovník se živí drobnými korýši a ostatním zooplanktonem. Potravu nachází například v puklinách útesů, do nichž strká svůj dlouhý trubkovitý čumák. Řasovník postrádá chápavý ocas, jímž se podobné druhy dokážou přichytit k podkladu, a tak proplouvá porosty řas v mělkých šelfech, připomínaje řasu unášenou proudem.[3]

Spolu s mořskými koníky, řasovníkem rozedraným, Phycodurus eques a mořskou jehlou je jediným známým druhem, ve kterém snášejí vejce samci.

Samec nosí oplozené vejce přichycené pod ocasem po dobu osmi týdnů. Po vylíhnutí jsou mladí řasovníci nezávislí a hned začínají přijímat potravu[3]. V zajetí je páření vzácné, neboť výzkumníci musí ještě porozumět, jaké faktory podněcují řasovníky k rozmnožování. Jediná místa, kde se podařilo řasovníky úspěšně odchovat, jsou:

Jiná zařízení dokázala dosáhnout alespoň kladení vajec.[5]. V zajetí přežívá při úspěšném odchovu zhruba 60 % narozených řasovníků.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Phyllopteryx na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Phyllopteryx taeniolatus (Lacépède, 1804) [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné online. 
  3. a b MORRISON, Sue, Storrie, Ann. Wonders of Western Waters: The Marine Life of South-Western Australia. [s.l.]: CALM, 1999. Dostupné online. ISBN 0-7309-6894-4. S. 68. 
  4. Tennessee Aquarium [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné v archivu. 
  5. Weedy Seadragons spawn for Hong Kong aquarist [online]. AquaDaily, 2008-07-18 [cit. 2009-02-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-18. 
  6. Newsvine/Associated Press 12 June 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]