Římskokatolická farnost Rancířov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římskokatolická farnost Rancířov
farní kostel Nanebevzetí Panny Marie
farní kostel Nanebevzetí Panny Marie
Základní údaje
Církevřímskokatolická
DěkanátTelč
Diecézebrněnská
Provinciemoravská
Administrátor excurrendoR. D. Mons. Mgr. Josef Brychta
Území farnosti
Dešná • Hluboká • Rancířov
Kontakt
Adresa sídlaRancířov 36, 378 81 Dešná
Webové stránkywww.ranc.jemnice.cz
E-mailrancirov@dieceze.cz
Datová schránkakb5u6na
IČO60821108 (VR)
Externí odkazy
Databáze Ministerstva kultury České republiky
Údaje v infoboxu aktuální k 08/2023
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolická farnost Rancířov je územní společenství římských katolíků v rámci děkanátu Telč brněnské diecéze s farním kostelem Nanebevzetí Panny Marie.

Sídlo farnosti[editovat | editovat zdroj]

Sídlem farnosti v okrese Jindřichův Hradec je malá obec Rancířov s farním kostelem z roku 1209 zasvěceným Nanebevzetí Panny Marie a barokní farou z roku 1689. Fara byla od donace Smilem z Bílkova staletým místem působení bratrů premonstrátů patronátního kláštera v Gerasu. Historické události na přelomu 20. století značně ovlivnily nejen život farnosti a farníků, premonstrátských řeholníků, ale i kulturní, hospodářský a duchovní život celé spádové oblasti, která si přesto uchovala genius loci.

Historie farnosti[editovat | editovat zdroj]

Podle dochovaných dokumentů kláštera v Gerasu bylo území, které se rozkládalo po obou stranách dnešní hranice mezi Českou republikou a Rakouskem, v roce 1188 přenecháno biskupem z Pasova Theobaldem hrabětem z Bergu s petičním právem nad třemi kostely vsí Waltchirchen (Waldkirchen an der Thaya), Chirchperch (Niklasberg an der Thaya) a Fistriz (Nová Bystřice)“ Wichardu z Wichartslagu z rodu Kueringů. Kuenringové ze Zöbingu-Weikertschlagu byli ministeriálové hrabat z Perneggu-Drossendorfu.[1][2][3]

Jejich úkolem bylo podporovat misijní práci a získávání půdy západním a severním směrem. Prvním krokem mělo být nejprve zřízení farního kostela na předkřesťanských oltářních místech. Klášteru v Gerasu a ženskému v Perneggu byla svěřena oblast jistého kněze Bertholda, jehož farnost sahala od vsi Rappolz přes Weikertschlag až ke Grossau. V roce 1251 přibylo území farnosti Fratting (Vratěnín) darované Wichardem z Tyrnau, pravděpodobně rodinným pokračovatelem kuerindské kolonizace. V roce 1257 následovala ves Ranzen (Rancířov) donací Smila z Bílkova.[1][4][5]

Na místě dnešního kostela snad stával dřevěný kostelík přebudovaný v raně gotický opevněný kostel. Po velkém požáru, kdy se zachovala jen uhořelá věž a kaple přistavěná v 16. století, premonstráti postupem času vybudovali pozdně barokní kostel s farou a přilehlým hospodářstvím. Od roku 1257 až do roku 1946 zde působili premonstráti geraského kláštera. Poté farnost nějaký čas spravovali premonstráti z Nové Říše.[1][6]

Duchovní správci[editovat | editovat zdroj]

Jmenný přehled duchovních správců v Rancířově je dochován od začátku 14. století.[7] Administrátorem excurrendo je od 1. června 2000 R. D. Mons. Mgr. Josef Brychta z Jemnice.[8]

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Seznam kostelů a kaplí ve farnosti, pořad bohoslužeb
Kostel Místo Bohoslužba (den) Hodina Poznámka
Nanebevzetí Panny Marie Rancířov neděle 16.30 farní kostel

Aktivity ve farnosti[editovat | editovat zdroj]

Dnem vzájemných modliteb farností za bohoslovce a bohoslovců za farnosti brněnské diecéze je 22. listopad. Adorační den připadá na 31. ledna.

Od roku 2000 je fara sídlem pastoračního centra pro farnosti Budkov, Jemnice a Rancířov. Pro děti a mládež jsou zde pořádány letní tábory, víkendová setkání a další pastorační programy.[9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Urkunden des Prämonstratenser- Stiftes Geras, Zusammengestellt und erläutert, Melk, Archiv, Jahrg. 1849
  2. Niklassberg
  3. Diepold von Berg. regiowiki.pnp.de [online]. [cit. 2014-07-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-08-15. 
  4. Niklasberg
  5. Österreichische Urbare von Alfons Dopsch, Abteilung 1 Landesfürstliche Urbare, 2010
  6. Gregor Wolny: Kirchliche Topographie von Mähren meist nach Urkunden und Handschriften, Brünn, Selbstverlag des Verfassers 1855–1866, Abtheilung 2, Brünner Diöcese: Band 4 (1861); General Index (1866)
  7. Rancířovští faráři od roku 1303 [online]. ranc.jemnice.cz [cit. 2014-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-04. 
  8. Biskupství brněnské. Katalog brněnské diecéze: proměnná část. Příprava vydání Gerbrich, Josef. Brno: Biskupství brněnské, 2012. 200 s. S. 75. 
  9. Ranč - pastorační centrum jemnických farností [online]. ranc.jemnice.cz [cit. 2014-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-22. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]