Řád znamenitosti (Jamajka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád znamenitosti
Order of Excellence
Uděluje

Jamajka
Typ diplomatický řád
Založeno 2003
Stát JamajkaJamajka Jamajka
Heslo Excellence through Service
Způsobilost zahraniční hlavy států a předsedové vlád
Status dosud udílen
Zakladatel Parlament Jamajky
Třídy 1
Postnominální písmena OE
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád národního hrdiny
Ekvivalentní Řád národa
Nižší Řád za zásluhy
Stuha nošená kolem krku
Stuha nošená kolem krku
Stuha nošená spadající z ramene
Stuha nošená spadající z ramene
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Řád znamenitosti (anglicky Order of Excellence) je státní vyznamenání Jamajky založené roku 2003. Je tak nejmladším z jamajských řádů. Udílen je v jediné třídě zahraničním hlavám států a předsedům vlád.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen roku 2003. Udílen je výhradně cizincům, a to cizím hlavám států a předsedům vlád. Po svém založení tak převzal funkci diplomatického řádu, kterou do té doby zastával Řád za zásluhy. Členové řádu jsou oprávněni nosit řádové insignie a mohou být oslovováni jako The Most Honourable. Navíc mohou za svým jménem používat postnominální OE.[1]

Insginie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar dvanácticípé zlaté hvězdy. Mezi cípy jsou ananasy z bílého zlata. Uprostřed medailonu je kulatý medailon se zlatým státním znakem Jamajky na červeně smaltovaném pozadí. Okolo medailonu je modře smaltovaný kruh se zlatým nápisem EXCELLENCE IN SERVICE.[1]

Stuha na které je odznak nošen kolem krku je vyrobena z hedvábí žluté barvy. K řádu náleží také velká stuha nošená spadající z pravého ramene na protilehlý bok. Tato stuha je žlutá se dvěma úzkými pruhy v barvě černé a zelené při okrajích. Svým barevným provedením tak odpovídá barvám státní vlajky.[1]

Nositelé[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ordine di Eccellenza (Giamaica) na italské Wikipedii.

  1. a b c d e Order of Excellence (OE). Jamaica Information Service [online]. [cit. 2021-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. President Kikwete Awarded Order of Excellence. Jamaica Information Service [online]. 2009-11-26 [cit. 2021-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. PM Holness and Dominican Republic President Conferred With National Honours. Jamaica Information Service [online]. 2017-11-28 [cit. 2021-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]