Řád Vasův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Řád Vasů)
Řád Vasův
Kungliga Vasaorden
Uděluje

Švédský panovník
Typ záslužný řád
Založeno 29. května 1772
Zrušeno 1974
Stát ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Dynastie Bernadotte
Způsobilost občané Švédska
Uděluje se za službu státu a společnosti
Status nadále neudílen
Zakladatel Gustav III.
Hlava řádu švédský panovník
Třídy komandér velkokříže
komandér I. třídy
komandér
rytíř/členka I. třídy
rytíř/členka
Postnominální písmena KmstkVO, KVO1kl, KVO, RVO1kl/LVO1kl, RVO/LVO
Statistiky
Poprvé uděleno 1772
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád polární hvězdy
Nižší Řád Karla XIII.
Řádová hvězda
Řádová hvězda

Řád Vasův,[1] celým názvem Královský řád Vasův (švédsky Kungliga Vasaorden), je švédský řád, který byl udílen občanům Švédska za službu státu a společnosti zejména v oblasti zemědělství, těžby a obchodu. Založen byl roku 1772 králem Gustavem III.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Tento řád byl založen švédským králem Gustavem III. dne 29. května 1772. Udílen byl občanům Švédska za služby státu a národu zejména v zemědělství, těžařství a obchodu. Jmenování do řádu nebylo omezeno původem či dosaženým vzděláním. Na rozdíl od Řádu polární hvězdy, který byl udílen pouze vyškoleným profesionálům, mohl být tento řád udělen komukoliv.[2] Do založení Řádu svatého Olafa v roce 1847 králem Oskarem I. byl Řád Vasův často udílen Norům.[3] Od roku 1974 již není řád nadále udílen.[4] Oficiálně byl prohlášen za spící řád stejně jako Řád meče. V roce 2019 byl parlamentní výbor pověřen vypracováním pokynů, jak by mohly být tyto řády opětovně začleněny do systému švédských státních vyznamenání a jak by mohli být občané Švédska do těchto řádů znovu jmenováni.[5]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád je udílen v pěti třídách:

  • komandér velkokříže – Řádový odznak se nosí na řetězu nebo na široké stuze spadající z pravého ramene na protilehlý bok. Řádová hvězda se nosí nalevo na hrudi.
  • komandér I. třídy – Řádový odznak se nosí na stuze kolem krku. Řádová hvězda se nosí nalevo na hrudi.
  • komandér – Řádový odznak se nosí na stuze kolem krku. Řádová hvězda této třídě již nenáleží.
  • rytíř I. třídy/členka I. třídy – Řádový odznak se nosí na stužce nalevo na hrudi.
  • rytíř/členka – Řádový odznak se nosí nalevo na hrudi.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový řetěz je zlatý a skládá se ze čtyř snopů (znak krále Gustava I. Vasy), čtyř listů bíle smaltovaný listů kopřivy, nesoucích bílo-červený štít, který je znakem Holštýnska, kde se narodil otec krále Gustava III. Adolf I. Fridrich, a osm modrých erbů se třemi korunkami, které jsou znakem Švédska, každý lemuje caduceus a dva rohy hojnosti.

Řádový odznak má tvar bíle smaltovaného maltézského kříže, který je v nejnižší třídě stříbrný, v případě vyšších tříd pozlacený. Hroty jsou zakončeny kuličkami. Mezi rameny kříže jsou královské korunky. Uprostřed je oválný medailon se zlatým snopem na černě smaltovaném pozadí. Okolo je červeně smaltovaný lem s nápisem. Ke stuze či řetězu je odznak připojen pomocí přechodového prvku ve tvaru královské koruny. Původně se řádový odznak skládal pouze z oválného medailonu.

Řádová hvězda má tvar maltézského kříže se stříbrným snopem uprostřed.

Stuha je zelená.

Původně k insigniím patřila také zeleno-bílá róba, která se nosila při slavnostních příležitostech, například v kapitole řádu. Oblečení zahrnovalo zelené kalhoty a zelený kabát s polstrovanými rameny, obě části s bílým lemováním, bílou šerpou se zlatým okrajem kolem pasu a zeleným pláštěm s bílou podšívkou. Na levé straně hrudi byla vyšívaná řádová hvězda. Dále k obleku patřil černý cylindr se zlatým páskem a chocholem z bílého pštrosího pera a černého pera volavky a pár zelených bot se zlacenými ostruhami.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Order of Vasa na anglické Wikipedii.

  1. Řád Vasův : Řády. https://www.valka.cz [online]. [cit. 2021-06-30]. Dostupné online. 
  2. GRITZNER, Maximilian. Handbuch der Ritter- und Verdienstorden aller Kulturstaaten der Welt. Reprint der Orig.-Ausg. Leipzig, Weber, 1893. vyd. Holzminden: [s.n.] XIII, 618 S s. Dostupné online. ISBN 978-3-8262-0705-1, ISBN 3-8262-0705-X. OCLC 76082018 
  3. The Orders of Chivalry from the Original Statutes of the Various Orders of Knighthood and other Sources of Information by J. H. Lawrence-Archer. London: W. H. Allen and Company, 13 Waterloo Place, Pall Mall, S. W. Publishers to the India Office. 1887
  4. The Order of Vasa - Sveriges Kungahus. www.kungahuset.se [online]. [cit. 2021-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-18. (anglicky) 
  5. "Dir. 2019:76 Kommittédirektiv Det offentliga belöningssystemet, de allmänna flaggdagarna och utformningen av anslaget till hovet" (PDF) (in Swedish). Government of Sweden. 7 November 2019. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]