Řád Cyrila a Metoděje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Cyrila a Metoděje
Орден «Кирил и Методий»
Řád I. třídy
Řád I. třídy
Uděluje

Bulharská lidová republika
Typ záslužný řád
Založeno 13. prosince 1950
Zrušeno 5. dubna 1991
Stát Bulharská lidová republika Bulharská lidová republika
Způsobilost občané Bulharska i cizí státní příslušníci
Uděluje se za plodnou činnosti v oblasti vzdělávání, kultury a vědy a za velké zásluhy ve vzdělávání bulharského lidu
Status nadále neudílen
Zakladatel Národní shromáždění
Třídy I. třída
II. třída
III. třída
Statistiky
Poprvé uděleno 22. května 1952
Celkem uděleno 48 200
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád třinácti století Bulharska
Nižší Řád Madarského jezdce

Řád Cyrila a Metoděje (bulharsky: Орден «Кирил и Методий») byl řád Bulharské lidové republiky založený roku 1950.[1][2] Navazoval na zrušený řád z dob Bulharského carství. Udílen byl za úspěchy v oblasti vzdělávání, vědy a kultury.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen výnosem prezidia Národního shromáždění č. 649 ze dne 13. prosince 1950. Spolu s ním byly založeny i další řády a to Řád rudého praporu práce, Řád rudého praporu a Řád mateřská sláva. Nahrazoval zrušený Královský řád svatých Cyrila a Metoděje, který byl udílen v dobách Bulharského carství od roku 1909. V názvu řádu bylo v souladu s komunistickou doktrínou vypuštěno slovo svatých. Byl udílen občanům Bulharska i cizím státním příslušníkům za jejich plodnou činnost ve vzdělávací, kulturní či vědecké oblasti a za velké zásluhy v oblasti vzdělávání bulharského lidu.[1][2] V hierarchii řádů Bulharské lidové republiky se nacházel na sedmém místě po Řádu třinácti století Bulharska a před Řádem Madarského jezdce.

Po pádu komunistického režimu byl řád dne 5. dubna 1991 zrušen. Do té doby byl udělen ve 48 200 případech.[3] V roce 2003 jej nahradil Řád svatých Cyrila a Metoděje, který navazoval na tradici královského řádu.[4][5]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád byl udílen ve třech třídách:[1][2]

  • I. třída
  • II. třída
  • III. třída

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak měl tvar kruhu o průměru 36 mm. Na přední straně byl vyobrazen Cyril s Metodějem, jeden držící knihu a druhý rozložený pergamen s prvními písmeny hlaholice А, Б, В, Г. V horní části byla malá pěticípá hvězda s připojeným očkem, kterým byl provlečen kroužek spojující odznak se stuhou nataženou na kovové destičce ve tvaru pětiúhelníku.[1][2]

V případě I. třídy byla medaile vyrobena ze žlutého kovu s červeně smaltovaným pozadím. Červeně smaltovaná byla i hladká zadní strana medaile. Odznak II. třídy byl vyroben z bílého kovu s modře smaltovaným pozadím. Smaltem stejné barvy byla pokryta i zadní strana medaile. Medaile třetí třídy byla vyrobena z bílého kovu s bíle smaltovaným pozadím a zadní stranou medaile.[1][2]

Stuha byla světle modrá a pokrývala kovovou destičku ve tvaru pětiúhelníku. Řád se nosil nalevo na hrudi.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден «Кирилл и Мефодий» na ruské Wikipedii.

  1. a b c d e f WERLICH, Robert. Orders and Decorations of All Nations: Ancient and Modern, Civil and Military. Washington: [s.n.], 1965. S. 44–45. 
  2. a b c d e f HIERONYMUSSEN, Paul. Orders, Medals and Decorations of Britain and Europe in Colour. New York: MaxMillan, 1967. S. 186–187. 
  3. PAVLOV, Petko. Bulgarian Orders and Medals. Sofie: [s.n.], 2002. 360 s. ISBN 978-9549176643, ISBN 9549176649. (anglicky, bulharsky) 
  4. МВ "Компас", новини, януари 2012 г. :: „ТИТЛИ ЗА БЛАГОРОДСТВО И ДРУГИ ОТЛИЧИЯ НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ...” ::. morskivestnik.com [online]. [cit. 2019-12-18]. Dostupné online. 
  5. Орденът „Св. св. Кирил и Методий” и неговата история. www.desant.net [online]. [cit. 2019-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]