Řád 8. září

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád 8. září
Орден «8 Септември»
Uděluje

Prezident Severní Makedonie
Typ záslužný řád
Založeno 27. června 2002
Stát Severní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Způsobilost občané Severní Makedonie i cizí státní příslušníci
Uděluje se za vytváření, rozvoj a posilování přátelských vztahů a mírové spolupráce, stejně jako za posilování mezinárodní prestiže Severní Makedonie
Status dosud udílen
Hlava řádu prezident Severní Makedonie
Třídy 1
Statistiky
Poprvé uděleno 2006
Celkem uděleno 12

Řád 8. září (makedonsky: Орден «8 Септември») je státní vyznamenání Severní Makedonie. Udílen je občanům Severní Makedonie i cizincům za rozvoj přátelských vztahů a za posilování mezinárodní prestiže státu.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen 27. června 2002.[1] Pojmenován je podle data, kdy se v Severní Makedonii slaví Den nezávislosti. Ten připadá na 8. září podle data 8. září 1991, kdy se na území Jugoslávské republiky Makedonie konalo referendum o nezávislosti na Jugoslávii, během kterého se pro osamostatnění vyslovilo 95,5 % hlasujících voličů.

Řád je udílen hlavám států, předsedům vlád a guvernérům, vyšším úředníkům a zahraničních diplomatům, vysoce postaveným úředníkům mezinárodních organizací a také institucím za mimořádné zásluhy při vytváření, rozvoji a posilování přátelských vztahů a mírové spolupráce mezi státy, organizacemi či institucemi a Severní Makedonií, stejně jako za mimořádný přínos k posílení mezinárodní prestiže a postavení státu.[1][2]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Autory návrhu vzhledu řádu jsou Kostadin Tančev-Dinka a Vladimir Borojeviḱ.[2] Řádový odznak o průměru 81 mm má tvar osmicípé stříbrné hvězdy. Vyroben je z 925 mincovního stříbra o hmotnosti 98 gramů.[3] Uprostřed je vyvýšený kulatý medailon. V medailonu je zlacená obrysová mapa Severní Makedonie. V mapě je letopočet 8 СЕПТЕМВРИ • 1991 • 8 SEPTEMBER. Medailon obklopují dvě zlacené vavřínové ratolesti, které jsou ve spodní části spojeny.

Stuha z hedvábného moaré je červená, při obou okrajích je lemována třemi úzkými pruhy v barvě žluté, bílé a žluté.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден «8 сентября» na ruské Wikipedii.

  1. a b ODM of Macedonia: Order of 8th September. www.medals.org.uk [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 
  2. a b Decorations of the Republic of Macedonia | Macedonian Heraldric Society. heraldika.org.mk [online]. 2011-11-24 [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Награды Македонии. wawards.org [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online.