Řád říšské koruny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád říšské koruny
Darjah Utama Seri Mahkota Negara
Uděluje

Malajský král
Typ státní řád
Založeno 16. srpna 1958
Stát MalajsieMalajsie Malajsie
Heslo Věrný Bohu
Způsobilost král a královna, zahraniční hlavy států a další významní jedinci
Status dosud udílen
Hlava řádu malajský král
Třídy 1
Postnominální písmena D.M.N.
Statistiky
Poprvé uděleno 1958
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád královské rodiny Malajsie
Nižší Řád obránce říše
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Řád říšské koruny, celým názvem Nejvznešenější řád říšské koruny (malajsky Darjah Utama Seri Mahkota Negara) je malajské federální vyznamenání založené roku 1958.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen 16. srpna 1958. Udílen je v jediné třídě.[1] Počet žijících členů řádu je omezen na 30. 15 z celkového počtu je určeno pro cizí prince, hlavy států a další významné osobnosti. Cizinci se stávají pouze čestnými členy řádu. S udělením řádu se nepojí žádný zvláštní titul, příjemci však mohou za jménem používat postnominální písmena D.M.N.[2]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar zlaté pěticípé hvězdy se zdobenými cípy. Uprostřed je žlutě smaltovaný kulatý medailon. V něm je ve spodní částí zlatý půlměsíc a nad ním barevně smaltovaná zlatá královská koruna. Odznak se nosí na široké stuze spadající z levého ramene na protilehlý bok.

Řádový řetěz se skládá ze 24 článků spojených dvojitým řetízkem. Uprostřed řetězu jsou dva zkřížené krisy, dýky pocházející z Jávy a rozšířené v jihovýchodní Asii.

Řádová hvězda je zlatá, devíticípá s diamantovými fazetami, na které je umístěna devíticípá listová ornamentální hvězda s medailonem uprostřed, který je stejný jako u řádového odznaku.

Stuha z hedvábí je žlutá s červeným pruhem uprostřed. Na obou okrajích je lemována trojicí úzkých proužků v barvě tmavě modré, bílé a tmavě modré.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Order of the Crown of the Realm na anglické Wikipedii.

  1. a b ODM of Malaysia: Order of the Crown of the Realm. www.medals.org.uk [online]. [cit. 2021-03-17]. Dostupné online. 
  2. Darjah Utama Seri Mahkota Negara | Malaysian Monarchy. web.archive.org [online]. 2012-05-30 [cit. 2021-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-30. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]