İstinye

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
İstinye
Zátoka
Zátoka
Poloha
Souřadnice
StátTureckoTurecko Turecko
İstinye
İstinye
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel15 584 (2023)[1]
Správa
Telefonní předvolba212
Označení vozidel34
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

İstinye je sousedství v Istanbulu v Turecku na evropské straně města. Nachází se ve čtvrti Sarıyer, mezi sousedstvími Emirgan a Yeniköy, na severozápadním pobřeží Bosporského průlivu. Je to jedno z nejoblíbenějších míst na pobřeží Bosporu, kde se lidé ve volném čase procházejí. İstinye je známé svými kavárnami a restauracemi s mořskými plody. Nachází se zde také malá zátoka.

V antice se zde nacházelo město zvané Lasthenes,[2] které bylo později přejmenováno na Leosthenion (řecky: Λεωσθένιον), během středověku zkomoleno na Sosthenion (řecky: Σωσθένιον).[3] Vesnice byla místem, kde stával Michaelion, slavný kostel a klášter, který byl v byzantských dobách zasvěcený sv. Michaelovi.[3]

Od roku 1995 se v İstinye nachází sídlo istanbulské burzy.

Čtvrť se navíc nachází v těsné blízkosti jednoho z nejnovějších istanbulských nákupních center, İstinye Park, který byl otevřen v roce 2007. Istinye Park se zaměřuje na špičkovou spotřebitelskou skupinu a je možné zde najít světově proslulé módní značky.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku İstinye na anglické Wikipedii.

  1. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi. Dostupné online. [cit. 2024-04-09]
  2. Lasthenes/Leosthenion/Sosthenion, Istinye – Digital Atlas of the Roman Empire. imperium.ahlfeldt.se [online]. [cit. 2023-01-07]. Dostupné online. 
  3. a b JANIN, Raymond. La Géographie Ecclésiastique de l'Empire Byzantin. 1. Part: Le Siège de Constantinople et le Patriarcat Oecuménique. 3rd Vol. : Les Églises et les Monastères. Paříž: Institut Français d'Etudes Byzantines, 1953. S. 359–362. (francouzsky)