Čudnite mostove

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čudnite mostove

StátBulharskoBulharsko Bulharsko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jeden z oblouků.

Čudnite mostove (bulharsky Чудните мостове, též Скалните мостове), v českém překladu Zázračné či Úžasné mosty, jsou přírodní skalní formací v Západních Rodopech na jihu Bulharska. Nacházejí se mezi horskými obcemi Zabardo (Забърдо) na jihu a Orechovo na severu v krasovém údolí řeky Erkijuprija v nadmořské výšce cca 1450 m n. m., na úpatí východním úpatí masívu Persenk s nejvyšším vrcholem Goljam Persenk (Голям Персенк, 2091 m n. m.) v řídce osídlené horské oblasti Černatice. Toto chráněné území náleží do obštiny Čepelare ve Smoljanské oblasti.[1]

Vznik skalních tvarů[editovat | editovat zdroj]

Mosty vznikly přirozenou cestou probořením postupně vytvářející se jeskyně řeky Erkijuprija. Ta si vyhloubila cestu v mramorových skalách. Vzhledem k tomu, že se mosty nacházejí v seismicky aktivní oblasti, lze předpokládat, že k erozi dopomohla zemětřesení. Zřícenou skálu poté odnesla postupující voda. Řeka si později změnila své koryto. Součástí památky jsou dvě skály, které mají tvar připomínající mostu; největší z nich se nachází po proudu řeky – je patnáct metrů široký a 96 m dlouhů. Menší oblouk se nachází po proudu 300 m dále; v nepřístupném terénu. Dlouhý je 60 m a nachází se výšce 50 metrů nad terénem.

Okolí je hustě zalesněné, těžce přístupné a nacházejí se v něm četné jeskyně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marvelous Bridges na anglické Wikipedii.

  1. Регистър на защитените територии и защитените зони в България: ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ - ЕРКЮПРИЯ (Код в регистъра: 6) [online]. София: Изпълнителна агенция по околна среда [cit. 2019-04-05]. Dostupné online. (bulharsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]