Čhöpal Ješe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čhöpal Ješe
Narození12. března 1406
Úmrtí30. června 1452 (ve věku 46 let)
Nábož. vyznáníGelugpa
Karma-kagjü
FunkceŠamarpa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čhöpal Ješe (14061452) byl tibetský buddhistický meditační mistr a učenec linie Kagjüpy – jedné ze čtyř hlavních škol tibetského buddhismu. Byl třetím šamarpou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Třetí šamarpa Čhöpal Ješe poznal v pěti letech mnohé mnichy, kteří mu byli v jeho předcházející inkarnaci (Khäčhog Wangpo) blízcí, což naznačovalo, že právě on je tou tak netrpělivě očekávanou inkarnací. O rok později navštívil na pozvání svých mnichů klášter Tagce. V minulých obdobích to býval jeden z Šamarpových klášterů. Tam studoval pod silným vlivem dvou velkých učenců – Pajula Čhözanga a Wöna Dagpy. V osmi letech se setkal s pátým karmapou Dešinem Šegpou a zůstal s ním, dokud od něj nepřijal veškerá učení Kagjü včetně četných zmocnění a rituálních recitací. V té době předal karmapa šamarpovi úplné zmocnění předávat dál dharmu – nauky Buddhy.

Protože se u třetího šamarpy objevily mimořádné jasnovidné schopnosti, pověsti o něm se rychle rozšířily až do Číny. Šamarpa viděl své minulé životy v jasných detailech a to upoutalo pozornost čínského císaře. Touhu po bližším vztahu podpořila také skutečnost, že šamarpa byl ve své předchozí inkarnaci učitelem pátého karmapy. Císař vyslal do vzdálené části Tibetu ministra s dary pro šamarpu. Ten přivezl sochy Buddhy a Dordže Čhanga vyrobené z nejlepší zvonoviny a šamarpa v děkovném dopise ocenil tuto velkorysost. Když později šamarpa, coby karmapův zástupce, vládl v Kongpu a v dalších provinciích jižního Tibetu, udržoval v mysli tento základní buddhistický princip, když dbal na potřeby lidu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lineage of Shamarpas – Red Hat Lama of Tibet, webové stránky karmapa.org

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Seznam šamarpů
Předchůdce:
Khäčhog Wangpo
14061452
Čhöpal Ješe
Nástupce:
Čhökji Dagpa Ješe Pal Zangpo