Český historický ústav v Římě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Český historický ústav v Římě
Papežská kolej Nepomucenum - sídlo ústavu
Papežská kolej Nepomucenum - sídlo ústavu
Vznik1993
SídloNepomucenum
Via Concordia, 1, 00183 Roma
MístoŘím
Souřadnice
Ředitelprof. Jaroslav Pánek
Hlavní orgánKomise Českého historického ústavu v Římě
Mateřská organizaceHistorický ústav Akademie věd České republiky
Oficiální webwww.hiu.cas.cz/cs/organizacni-struktura/pobocka-v-rime.ep/
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Český historický ústav v Římě (Istituto storico ceco di Roma) byl založen v roce 1993 jako instituce navazující na tradici Československého ústavu v Římě, založeného po vzniku Československa a zrušeného za nacistické okupace v roce 1941.

Jeho dnešní sídlo je v budově Papežské koleje Nepomucenum. Z odborného hlediska je tato prestižní česká výzkumná instituce v zahraničí podřízena Komisi Českého historického ústavu v Římě při předsednictvu Akademie věd České republiky, z hlediska provozního je součástí Historického ústavu AV ČR. Od roku 1998 je spolu s dalšími zahraničními výzkumnými institucemi v Římě členem mezinárodní organizace Unione internazionale degli istituti di archeologia.

V rámci výzkumu je jeho hlavním úkolem vydávání ediční řady Monumenta Vaticana res gestas Bohemicas illustrantia pro středověké období, pokračování v edici nunciatur pro období raného novověku a evidence bohemikálních rukopisů ve Vatikánské a dalších římských a italských knihovnách a ve Vatikánském tajném archivu.

Ředitelé Českého historického ústavu v Římě[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PÁNEK, Jaroslav. Český historický ústav v Římě. 1. vyd. Praha: Středisko společných činností AV ČR, v.v.i., 2015. 24 s. (Věda kolem nás. Prostory společné paměti; sv. 32). Dostupné online. (Tam i další literatura.). 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]