Český Krumlov (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Český Krumlov
Nádraží v Českém Krumlově
Nádraží v Českém Krumlově
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
MěstoČeský Krumlov
Souřadnice
Český Krumlov
Český Krumlov
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice760025
TraťČeské Budějovice – Černý Kříž
Nadmořská výška540 m n. m.
V provozu od19. listopadu 1891
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 44 (DOZ z Kájova)
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)1 (2)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaMěstská hromadná doprava (autobusy)
Služby ve staniciPokladna GW Train RegioTuristické InformaceBezbariérové WCČekárna pro cestujícíBufet nebo rychlé občerstveníPoštaSměnárna
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Český Krumlov je železniční stanice v severní části okresního města Český Krumlov v Jihočeském kraji nedaleko řeky Vltavy. Leží na jednokolejné neelektrizované trati 194.

Historie[editovat | editovat zdroj]

19. listopadu 1891 otevřela Rakouská společnost místních drah ÖLEG odbočnou trať z Rožnova, odkud od roku 1871 vedla trať spojující České Budějovice a Linec, do Kájova. Stanice v Českém Krumlově na této trase vznikla dle typizovaného stavebního vzoru nádražních budov ÖLEG. Železniční spojení bylo 4. července 1892 prodlouženo do Želnavy (nyní Nová Pec) a roku 1910 do stanice Černý Kříž.

Provoz zajišťovaly od začátku Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), roku 1894 byla trať zestátněna, po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy, od roku 1993 byly provozovatelem České dráhy, od roku 2008 tuto povinnost převzala Správa železniční dopravní cesty (nynější Správa železnic).

V roce 2015 prošla celá trať rekonstrukcí, v rámci které byla ve stanici původní hranová nástupiště nahrazena ostrovním, zároveň byla ve stanici zrušena dopravní služba a stanice je nyní ovládána z Kájova.

Ve stanici zastavují pravidelné osobní vlaky, jejichž dopravcem je od prosince 2017 GW Train Regio, od prosince 2016 jezdí do České Krumlova též jeden pár pravidelných expresů z Prahy, jehož dopravcem jsou České dráhy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde ostrovní nekryté nástupiště, k příchodu na nástupiště slouží přechod přes kolej.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]