Česká bowlingová asociace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Momentka z bowlingového turnaje

Česká bowlingová asociace (ve zkratce ČBA) sdružuje a eviduje všechny amatérské hráče bowlingu v České republice, bez rozdílu výkonnosti a věku. Vzhledem k tomu, že je členem Evropské bowlingové federace (ETBF) a Světové bowlingové asociace Archivováno 1. 11. 2020 na Wayback Machine. (WTBA), které pořádají mistrovství Evropy, resp. světa v bowlingu, může na tyto soutěže nominovat české reprezentanty. V České republice pořádá mistrovské turnaje i dlouhodobé ligy a eviduje také bowlingové rekordy.[1] Její sídlo je v Praze na Strahově v prostorách ČUS.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V České republice existovala České kuželkářská asociace (ČKA).[3] V roce 1997 vznikla v jejím rámci „Bowlingová sekce České kuželkářská asociace“.[1] V červnu 2001 se její název změnil na Českou bowlingovou asociaci.[3] Spolu s Českou kuželkářskou asociací je bowlingová asociace členy zastřešující kuželkářský sport – „České kuželkářské a bowlingové federace“ (ČKBF).[1] Je začleněnou organizací v České unii sportu (ČUS) a Českém olympijském výboru (ČOV).

Struktura[editovat | editovat zdroj]

V čele asociace je prezident (od roku 2006 jím je Ing. Karel Vopička), který je spolu se dvěma viceprezidenty, předsedy komisí a předsedy regionů členy výkonného výboru. Komise, působící v asociaci a jejichž předsedové jsou členy výkonného výboru, jsou:[2]

  • Sportovně technická komise (STK)
  • Disciplinární komise (DK)
  • Komise pro mládež
  • Trenérská komise
  • Komise pro reprezentaci

Republika je navíc rozdělena do osmi regionů, v nichž se hrají regionální soutěže jednotlivců a družstev, a předsedové těchto regionů jsou také členy výkonného výboru.[2][1] Regiony jsou:[1]

Pořádané soutěže a turnaje[editovat | editovat zdroj]

Uděluje každý rok tituly Mistrů České republiky v soutěži jednotlivců, dvojic a družstev ve všech věkových kategoriích (junioři do 18 let, kadeti do 21 let či senioři nad 50 let věku).

Nominuje a vysílá reprezentační výběry České republiky v jednotlivých kategoriích na evropské a světové soutěže mužů, žen, seniorů i juniorů.

Pořádá každoročně turnajovou sérii PRESTIGE Tour, která slouží k nominaci na Mistrovství České republiky jednotlivců. Dále pořádá Mistrovství České republiky všech kategorií, národní kvalifikaci pro QubicaAMF World Cup.

Spoluorganizuje ligové soutěže tříčlenných družstev na celostátní i regionální úrovni – Českou bowlingovou ligu. Vítěz celostátního finále ČBL se může pyšnit titulem Mistra České republiky družstev. Podobně spoluorganizuje i Seniorskou bowlingovou ligu a samostatně organizuje Juniorskou bowlingovou ligu určenou pro hráče do 18 let a také nově Školní bowlingovou ligu.

Vede otevřený kalendář bowlingových turnajů, zpracovává výsledky a také spoluorganizuje turnajový Bodovací žebříček hráčů. V neposlední řadě eviduje oficiální české rekordy v bowlingovém sportu.

Evidence rekordů[editovat | editovat zdroj]

Asociace eviduje oficiální české rekordy dosažené v jedné hře, a také ve třech a šesti hrách následujících po sobě. Vede také statistiku hráčů, jež dosáhli v jedné hře minimálně 250 bodů (ti se sdružují ve „Strike klubu 250“), a také ty, kteří dosáhli „Perfect game“ (tedy nejvyšší možný bodový zisk v zápase – 300 bodů).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f O nás [online]. Praha: Česká bowlingová asociace [cit. 2012-01-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-02. 
  2. a b c Kontakty [online]. Praha: Česká bowlingová asociace, rev. 24.7.2019 [cit. 2012-01-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-11. 
  3. a b JANČÁLEK, Jiří; HOLÝ, Petr. České kuželky 1937–2007 [online]. Praha: České kuželkářská asociace [cit. 2012-01-22]. S. 35–36. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]