Červený koberec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prezident Barack Obama opouští Air Force One na červeném koberci

Červený koberec (angl. Red carpet) se tradičně používá k vyznačení trasy, po které se pohybují hlavy států při slavnostních a formálních příležitostech, a v posledních desetiletích se rozšířil i na VIP osoby a celebrity při formálních událostech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chilský prezident Sebastián Piñera při příjezdu do Paříže v říjnu 2010

Nejstarší známá zmínka o chůzi po červeném koberci v literatuře se nachází v Aischylově hře Agamemnón, napsané v roce 458 př. n. l. Když se titulní hrdina vrací z Tróje, vítá ho jeho žena Klytemnestra, která mu nabídne červenou stezku, po níž má jít: „Nyní, nejdražší manželi, pojď, sesedni ze svého vozu. Ale nestav na zem, můj pane, vítěznou nohu, která Tróju rozdupala. Služebníci, udělejte, co vám bylo přikázáno; pospěšte si, kobercem karmínovým mu cestu vyložte, hedvábí před nohama svého pána rozprostřete; sama Spravedlnost ho povede do domova, v nějž nikdy nedoufal.“ Agamemnón, který ví, že po takovém přepychu chodí jen bohové, reaguje s obavami: „Jsem smrtelník, člověk; nemohu šlapat po těchto barevných skvostech, aniž by mi do cesty byl vržen strach“ (Phillip Vellacott, Orestejská trilogie, Penguin 1973).[1]

Orientální koberce v renesančním malířství často zobrazují vzorované koberce a předložky, jejichž hlavní barvou pozadí je často červená, položené na schodech k trůnu nebo na pódiu, kde jsou umístěni panovníci nebo posvátné postavy.

Červený koberec byl rozvinut k řece, aby přivítal příjezd prezidenta Spojených států Jamese Monroea v roce 1821. V roce 1902 začala New York Central Railroad používat plyšové karmínové koberce k usměrňování lidí při nástupu do osobního vlaku 20th Century Limited. To je považováno za původ slovního spojení „red-carpet treatment“.[2]

Halle Berry na premiéře filmu Roboti
Fotoreportéři čekají na příchod hvězd na červený koberec

Koncem 20. let 20. století se červený koberec stal synonymem pro Hollywood a filmové premiéry. Karmínově zbarvený koberec byl použit při vůbec první hollywoodské premiéře, premiéře filmu Robin Hood s Douglasem Fairbanksem v hlavní roli v roce 1922 před Egyptian Theatre. Po následující desetiletí byl červený koberec jedním z mála míst, kde mohli diváci zahlédnout hvězdy jako Clark Gable, Jimmy Stewart a Grace Kellyová.[3]

V roce 1961 byl červený koberec zaveden při předávání cen Oscara (Academy Awards) v sále Santa Monica Civic Auditorium. V roce 1964 se vysílatelé ceremoniálu rozhodli natáčet před místem konání a ukazovat příjezd hostů při jejich vystupování z limuzín. Od tohoto okamžiku se červený koberec stal celosvětově uznávaným ústředním bodem pro herce a herečky, kteří se na předávání Oscarů slavnostně objevovali a předváděli.[3]

Akce pro veřejnost[editovat | editovat zdroj]

Červený koberec se používá také při slavnostních ceremoniálech, jako jsou udílení cen Oscar, Zlatý glóbus, Grammy, Met Gala a BAFTA. Zatímco předávání cen probíhá uvnitř, většina publicity a vzrušení se odehrává venku, kde novináři diskutují o módě na červeném koberci (Red carpet fashion), o tom, jaké návrháře mají které hvězdy na sobě, a fotografové pořizují snímky. V současné době se jedná o velkolepou mezinárodní arénu pro uvádění novinek na trh, která má pro módní průmysl velký význam. Červené koberce jsou často spojeny s reklamními kulisami (Step and repeat), které obsahují loga nebo emblémy značek pro účely fotografování.[4]

V některých případech mohou červenou barvu nahradit koberce v jiných barvách, aby se uctila určitá věc nebo sponzorovaná událost, barvy loga sponzora, například „zelený koberec“ na podporu povědomí o životním prostředí, nebo se při udílení cen Nickelodeon Kids' Choice Awards používá oranžový koberec, který se hodí k hlavní barvě obrazu sítě.[5] Společnost MTV používá pro své MTV Video Music Awards koberec modré barvy.[6][7] V roce 2019 byl při premiéře filmu Detektiv Pikachu použit žlutý koberec, aby odpovídal barvě hlavní postavy.[8] V roce 2020 byl při premiéře filmu Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) použit modrý koberec.[9]

V některých zemích, například v Jihoafrické republice a na Filipínách, je pro členy parlamentu a další hosty, kteří vstupují na společné zasedání, položen červený koberec, který umožňuje politikům předvést svou společenskou eleganci.

Fráze[editovat | editovat zdroj]

Obecněji se pojmy „jednání na červeném koberci“ (red carpet treatment) a „rozvinutí červeného koberce“ (rolling out the red carpet) obvykle vztahují k jakémukoli zvláštnímu úsilí vynaloženému v zájmu reprezentativnosti.

Salónky leteckých společností[editovat | editovat zdroj]

Společnost United Airlines provozuje na hlavních letištích řadu letištních salonků, které byly dříve známé jako „Red Carpet Clubs“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Red carpet na anglické Wikipedii.

  1. AESCHYLUS. The Oresteian Trilogy. Překlad Philip Vellacott. [s.l.]: Penguin Books Limited, 1973. 208 s. Dostupné online. ISBN 0-14-044067-4. (anglčtina) 
  2. HENDERSON, Amy. What is the Origin of Hollywood’s Red Carpet? [online]. Smithsonian Magazine, 2013-10-25 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  3. a b BAKER, Lindsay. Where does the red carpet come from? [online]. BBC News, 2016-02-22 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  4. SCHEAR, Jeff. Red Carpet Misconceptions [online]. Chicago Now, 2010-10-11, rev. 2015-04-02 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  5. LEDBETTER, Carly; OLIVER, Dana. Kids' Choice Awards 2015 Orange Carpet Style Was Brighter Than Ever [online]. Huffington Post, 2015-03-28, rev. 2015-03-30 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  6. Astra on the 2016 MTV Video Music Awards "White Carpet" [online]. newyork.cbslocal.com, rev. 2017-06-12 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  7. KRAUSER, Emily. 9 Cutest Couples on the MTV VMAs' 'White' Carpet [online]. Entertainment Tonight, 2016-08-29, rev. 2017-06-12 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  8. SILLIMAN, Brian. Talking favorite Pokémon, sequel hopes on Detective Pikachu's yellow carpet [online]. SYFY WIRE, 2019-05-02 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 
  9. D'ALESSANDRO, Anthony. ‘Sonic The Hedgehog’ Breaks Video Game Pic Opening Record With $70M & Reps 4th-Best Presidents’ Weekend Debut – Monday Update [online]. Deadline, 2020-02-17 [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. (angličtina) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]